Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

OCD bij veulens

OC en OCD zijn botaandoeningen die ontstaan in het eerste levensjaar bij veulens en pijn en kreupelheid tot gevolg kunnen hebben. Naast de genetische aanleg beïnvloeden voeding en beweging de optimale ontwikkeling van de botten. Een OCD fragment is in veel gevallen operatief te verwijderen, al brengt dit wel de nodige risico’s met zich mee.

Wat is OCD?

Osteochondrose (OC) en osteochondrose dissecans (OCD) zijn botaandoeningen, die bij zowel dieren als mensen kunnen optreden. Wanneer er minuscule scheurtjes in het kraakbeen van het bot ontstaan, spreek je van OC en wanneer kleine deeltjes van het verbeende kraakbeen zich losmaken, is het OCD. OC en OCD komen het meest voor in het spronggewricht, gevolgd door de knie, de kogel en de hals- en rugwervels. De aandoening kan pijn en kreupelheid tot gevolg hebben.

Vorming van kraakbeen

Zolang de groeischijven van botten nog niet gesloten zijn, kan een veulen beschadigingen in gewrichten herstellen. Zijn ze eenmaal gesloten, dan is het effect onomkeerbaar. De groeischijven sluiten zich het eerst in de botten aan de “uiteinden van het lichaam” en het laatst in de romp. Op een leeftijd van 2 jaar is dit proces in de benen min of meer voltooid. Bij de vorming van kraakbeen op de botten spelen diverse factoren een rol. Naast de genetische aanleg beïnvloeden vooral voeding en beweging de optimale ontwikkeling van de botten.

Genetische aanleg

Paarden worden selectief gefokt om de populatie paarden met aanleg voor OC(D) zo klein mogelijk te maken. Het is dus zinvol om te weten of de merrie en de hengst waarmee je wilt fokken OC(D)-vrij is.

Voeding en OCD

Het start al met de voeding van de merrie vóór de geboorte van het veulen. Merriemelk bevat van nature te weinig koper voor het veulen, terwijl dit wel erg belangrijk is voor een goede botontwikkeling. Met Pavo PodoLac als brok voor drachtige merries voer je extra koper, wat het veulen als voorraad opslaat in de lever. In de eerste drie levensmaanden komt deze voorraad geleidelijk beschikbaar.

Als het veulen een paar weken oud is, gaat het wat krachtvoer eten. De behoefte van de merrie en het veulen verschilt zo sterk van elkaar, dat het beter is om beide een andere brok te voeren. De merrie heeft namelijk heel veel energie nodig. Ga je het veulen te veel energie geven, dan groeit het te snel waardoor je de belangrijke botmineralen niet meer op tijd kunt aanvullen met een groter risico op beengebreken tot gevolg. Het voeren van veel zetmeel (lees: granen) is vanwege de grote hoeveelheid energie dan ook af te raden. Bij voeding spelen - naast de energie - ook een aantal andere stoffen een belangrijke rol, waaronder:

  • Mineralen: calcium, fosfor, magnesium
  • Sporenelementen: koper, zink, mangaan
  • Vitamines: vitamine D, vitamine K

De fokkerijproducten van Pavo zijn allemaal samengesteld om de behoeften van het opgroeiende veulen zo veel mogelijk te ondersteunen. Begin met de veulenbrok Pavo PodoStart en combineer deze eventueel met het supplement Pavo PodoCare, als je minder veulenbrok wilt voeren dan de aanbevolen hoeveelheid. Vanaf 8 maanden kun je het veulen omzetten naar Pavo PodoGrow: een opfokbrok voor jonge paarden tot ongeveer 2,5 jaar oud.  

Beweging en OCD

Ongedwongen beweging is erg belangrijk voor paarden in de groei. In deze groeiperiode wordt de basis gelegd, omdat de botstofwisseling dan nog het meest dynamisch is. Beweging stimuleert de bloedcirculatie en een betere verbening van het beendergestel. Voldoende beweging zorgt er dus voor dat de botten sterker worden.

Lees ook:

> Veulenbrok: voeradvies voor opgroeiende veulens

> Veulenopfok: voeradvies voor jonge paarden

> Drachtige merrie: voeding en arbeid

Bekijk de video:

Werking Podo wetenschappelijk onderbouwd

OCD-bij-veulens

Pavo Podo®Care

Actie: nu met gratis Magic Brush! (actiecode: MAGIC)

Pavo Podo®Grow

Top opfokvoer voor 1- en 2-jarige paarden

Pavo Podo®Lac

Voor hoogdrachtige en lacterende merries

Pavo Podo®Start

Klein brokje voor jonge veulens