Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

Hoe voer je een paard op leeftijd, zodat hij langer fit en gezond blijft?

Oudere paarden worden stijver, de spiermassa wordt minder, het gebit gaat achteruit en de darmwerking neemt af. Wanneer dit begint, is per paard verschillend. Maar wacht niet te lang om je paard te ondersteunen met een passend voermanagement.
 

Oudere paarden hebben meer moeite met de opname van eiwit en fosfor uit hun voeding. Bij tekorten aan eiwit in de voeding neemt de spiermassa van oudere paarden af. Als ze minder doen, krijgen ze vaak minder krachtvoer. Dan kan er ook een tekort aan vitaminen en mineralen ontstaan. Naar schatting ontwikkelen 30-40% van de oudere paarden de aandoening PPID (voorheen Ziekte van Cushing genoemd). Een krullende, lange vacht, vetophoping en gevoeligheid voor allerlei kwaaltjes en hoefbevangenheid liggen op de loer, al zijn er ook paarden die nauwelijks symptomen laten zien. Door PPID zijn ze extra gevoelig voor suiker.

Ruwvoer is het hoofdbestanddeel van het rantsoen. Voor alle paarden, maar zeker voor senioren, is het belangrijk de hoeveelheid ruwvoer die ze opnemen op peil te houden en extra kritisch te zijn op de kwaliteit van het ruwvoer. Vooral bij oudere paarden is het belangrijk om ruwvoer te verstrekken dat liefst wat hoger in energie en eiwit zit en een laag suiker gehalte heeft. Met andere woorden het is belangrijk om te weten wat er in je ruwvoer zit als je oudere paarden gaat voeren. Dat kan eenvoudig worden vastgesteld via een Pavo Ruwvoer Quickscan. Je stuurt een pluk (minstens 200 gram) ruwvoer op en je krijgt binnen een week een duidelijke analyse met een begrijpelijke uitleg. 

Voor oudere paarden is het belangrijk om in de voeding (zowel ruwvoer als krachtvoer) de hoeveelheid suiker en zetmeel te beperken. Met name bij paarden die PPID hebben is dit belangrijk. Pavo heeft een speciaal seniorenvoer ontwikkeld met een laag suiker en zetmeel gehalte: Pavo 18Plus. Pavo 18Plus bevat, naast een laag suiker en zetmeelgehalte, extra goed opneembare eiwitten, vitaminen en mineralen, probiotica en omega 3-6 vetzuren. Er zitten makkelijk fermenteerbare vezels in om de darmgezondheid te ondersteunen. Pavo 18Plus kan ook als een slobber worden gevoerd als het gebit achteruit gaat.

Als het gebit zodanig achteruit gaat dat kauwen van ruwvoer moeilijk wordt, dan kun je geweekte Pavo SpeediBeet als aanvulling geven. Bietenpulp is een restproduct uit de suikerbietenindustrie. De energiewaarde ligt behoorlijk hoog, maar de energie komt slechts langzaam vrij zodat een paard er niet heet van wordt. Gewone bietenpulp moet enkele uren worden geweekt. Pavo SpeediBeet kan al na tien minuten weken gevoerd worden en bevat erg weinig suiker (slechts 5 procent) omdat de Pavo SpeediBeet bietenpulp extra wordt ‘gespoeld’.

Voeradvies oudere paarden:

  • Laat het ruwvoer analyseren en kies voor een suikerarme variant met voldoende energie en eiwit.
  • Vervang het krachtvoer door Pavo 18Plus.
  • Vul dit aan met Pavo SpeediBeet.
  • Als paarden moeite hebben met het opnemen van ruwvoer (gras / hooi) gebruik dan alternatieve zachte ruwvoer bronnen die de paarden wel kunnen eten zoals bijvoorbeeld Pavo DailyPlus en/of Pavo SpeediBeet.


Het verouderingsproces is niet tegen te houden. Maar met een goed voermanagement kun je er wel voor zorgen dat jouw paard langer gezond en fit blijft!

Overige berichten

> 5 redenen om op Pavo FibreBeet te stemmen
> 7 keer waarom je Pavo niet mag missen op Horse Event dit jaar
> Kobalt in paardenvoeding op FEI-dopinglijst, moet ik me zorgen maken?
> Pavo viert feest: 50 jaar specialistische paardenvoeding
> 5 redenen om op Pavo Vital te stemmen
> 6 redenen om op Pavo Ease&Excel te stemmen
> Pavo feliciteert Hippische Ondernemer van het Jaar
> 5 redenen om Pavo te bezoeken op Horse Event 2017
> Pavo lezingen tijdens WK IJslandse Paarden