Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 1 minuten

Paard eet mest, wat moet ik doen?

Paarden die mest eten, doen dat om verschillende redenen. Soms eten ze hun eigen mest of die van andere paarden, maar om het mest eten te stoppen, moet je eerst de oorzaak weten te achterhalen. 

Oorzaken: waarom eten paarden mest?

Het eten van mest is geen unicum en wordt vaker gezien bij paarden. Bij volwassen paarden duidt het eten van mest meestal op een dieperliggend probleem, zoals tekorten in het rantsoen, stress of verveling. Als er geen sprake van een wormbesmetting is, kan het eten van mest op zich geen kwaad, maar het is wel belangrijk dat je de precieze oorzaak gaat achterhalen. 

Veulen eet mest

In tegenstelling tot oudere paarden, is het eten van mest door veulens helemaal geen reden om je zorgen over te maken. De meeste mensen vinden het vies, maar bij jonge paarden heeft het eten van mest juist een belangrijke functie. Veulens worden namelijk geboren zonder darmflora en om deze te ontwikkelen, eten ze de mest van hun moeder op. Het is dan ook niet nodig om in te grijpen als je een veulen mest ziet eten.

Mest eten door tekorten in het rantsoen van je paard

Het eten van mest bij volwassen paarden duidt meestal op vitaminen- en mineralentekorten. Volgens de volkswijsheid eten paarden mest wanneer vitamine B en vitamine K onvoldoende worden benut, waardoor deze in de mest terechtkomen. Door de mest op te eten, kunnen paarden hun tekorten weer aanvullen. Voor vitaminen is het echter onmogelijk om een exacte berekening te maken, omdat we simpelweg niet weten hoeveel B-vitamines er aangemaakt worden in de darm van het paard. Tekorten zullen alleen optreden als er wezenlijk een opnameprobleem is, bijvoorbeeld bij diarree of een chronisch ontsteking. Er zijn tot de dag van vandaag geen gezonde paarden bekend waarbij een echt vitamine B tekort is aangetoond.

Mest eten door stress of verveling

Een andere oorzaak voor het eten van mest is stress of verveling. In de natuur graast een paard gemiddeld 16 uur per dag met zijn soortgenoten. Daar zijn ze veel tijd kwijt aan het zoeken naar voedsel, vluchten voor vijanden en sociaal contact. Ondanks het feit dat paarden al jaren door mensen worden gehouden, en gewend zijn om gehuisvest te worden in een stal en/ of weide, kunnen ze zich wel gaan vervelen. Als een paard zich verveelt, kan er ook stress ontstaan wat kan leiden tot het eten van mest.

Lees hier meer over hoe je verveling bij je paard kunt tegengaan

Oplossing tegen het eten van mest

Ondanks dat het eten van mest op zich geen probleem is, is het bestrijden van de achterliggende oorzaak wél belangrijk. Om de aanmaak van vitamine B en K te verhogen kun je extra ruwvoer voeren. De vezels in het ruwvoer stimuleren namelijk de darmflora van je paard om extra vitamine B en vitamine K aan te maken. Daarnaast kun je een vitaminen- en mineralenbalancer geven, zoals Pavo Vital. Hier geef je een paard maar 100 gram per dag van (pony 50 gram) en zo weet je zeker dat hij alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt die hij nodig heeft en geen tekorten ontwikkeld.

Tip: Download hier gratis de ruwvoer special

Lees meer over:

Gezond voeren +Mest +Vitaminen & Mineralen +