Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 1 minuten

Magnesium: van levensbelang voor het paard

Magnesium is een van de bouwstenen van het skelet van het paard, maar ook de spieren hebben magnesium nodig om te kunnen ontspannen. Een magnesiumtekort komt vaak voor bij paarden en kan vervelende blessures opleveren. Wij vertellen je wat magnesium precies is en hoe je dit kunt aanvullen.

Magnesium voor paarden

Magnesium en calcium hebben, behalve voor het skelet, ook een belangrijke rol bij de werking van spieren. Simpel gezegd zorgt calcium voor het aanspannen van de spieren en magnesium voor het ontspannen. Na een hevige inspanning of stresssituatie kan het voorkomen dat een paard een magnesiumtekort vertoont. Het paard staat dan te trillen op zijn benen en krijgt de spieren niet meer ontspannen. Deze paarden kun je extra magnesium geven in de vorm een gebalanceerd krachtvoer of supplement.

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat het paard elke dag nodig heeft. Het wordt niet zoals bijvoorbeeld koper in de lever opgeslagen als reserve om te worden aangesproken bij een tekort. In noodgevallen kan het paard wel gebruikmaken van magnesium uit het botweefsel. Oud bot wordt regelmatig vervangen door nieuw bot, waarbij de bouwstenen kalk, fosfor, calcium en magnesium tijdelijk vrij komen in het bloed en beschikbaar zijn. Als de vrijgekomen magnesium door de spieren wordt gebruikt, is het echter niet meer beschikbaar voor de opbouw van nieuw bot en bevat dit minder mineralen dan voorheen.

Magnesium tekort

Op het moment dat het paard ernstige langdurige magnesiumtekorten heeft, zullen de botten afnemen in kwaliteit en ontstaan er makkelijker blessures doordat ze de (sport)belasting niet aankunnen. Dat kan zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld door problemen met de aanhechting van de pezen. Uit een onderzoek van Kees Kalis van de Gezondheidsdienst voor Dieren kwam onder meer dat zieke paarden vaker een tekort aan magnesium vertonen. Daarnaast bleek ruim 20% van de gezonde paarden ook een tekort aan magnesium te vertonen. Zieke paarden die aan de diarree zijn of paarden die overmatig zweten zijn gevoeliger voor magnesiumtekort. Ook paarden die veel zout opnemen uit een liksteen waar geen magnesium in zit, zullen eerder een tekort vertonen.

Magnesium in paardenvoer

In principe moet een paard magnesium halen uit het voer. In ruwvoer zit echter niet altijd voldoende magnesium. Aanvulling in de vorm van krachtvoer of een aanvullend supplement is dus nodig. Let wel op een juiste verhouding tussen calcium en magnesium in het rantsoen, anders wordt de magnesium verdrongen en komt het zonder opgenomen te worden er via de urine weer uit. Veel (sport)voeders hebben een verhouding van 5:1 en bevatten te veel calcium ten opzichte van de hoeveelheid magnesium. Een juiste verhouding zou 2-3:1 moeten zijn. De waardes en de verhoudingen kun je terugvinden op het etiket van de voerzak. 

Magnesium supplement

Indien het magnesium uit krachtvoer niet voldoende is, kun je ook een supplement met magnesium geven. Let er wederom op of het supplement dan niet ook calcium bevat, anders is het weggegooid geld. Supplementen zonder calcium zijn bijvoorbeeld Pavo EPlus of Pavo NervControl voor sensibele en nerveuze paarden. Andere supplementen die kunnen worden gebruikt op basis van puur magnesium zijn bijvoorbeeld magnesiumoxide, citraat of magnesium chelaat.

 

Lees meer over:

Spieren +Supplementen +Training +