Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Paardenvoer bij weidegang aanpassen

In het voorjaar begint het typische weideseizoen voor paarden. Het verse gras dient in deze periode als belangrijke voedselbron. Om problemen te voorkomen is het van belang om het rantsoen van je paard hier tijdig op aan te passen.

Weidegang opbouwen

Om de overgang van stal naar weide zo goed mogelijk te laten voorlopen, is het zeer belangrijk om weidegang langzaam op te bouwen. Paarden hebben namelijk een zeer gevoelig verteringsstelsel en veranderingen in het voerrantsoen moet je altijd geleidelijk introduceren en doorvoeren. Het verteringsstelsel heeft tijd nodig om het nieuwe rantsoen efficiënt te leren verteren. Als een veranderingen in een rantsoen te snel wordt doorgevoerd, kunnen er verschillende problemen bij je paard ontstaan, zoals diarree.

Waar let je op bij paardenvoer naast weidegang?

Voordat je je afvraagt welk paardenvoer het meest geschikt is bij weidegang, is het eerst belangrijk om je te beseffen  hoeveel en wat voor voer je paard al opneemt als hij in de wei aan het grazen is.Hiervoor kijken we naar het aantal uren dat je paard op de weide staat en het type weide.

  • Aantal uren

In tegenstellig tot hooi, is gras veel 'natter' en bestaat dit voor maar liefst 85% uit water. Om deze reden moet je altijd rekenen vanuit drogestof, oftewel het gras dat overblijft als je al het vocht eruit zou halen. Op een gemiddeld weiland eet een paard van 600 kg ongeveer 5.1 kg gras per uur. Als je de 85% aan water hier afhaalt, blijft er gemiddeld 760 gram droge stof over die per uur wordt opgenomen.

Ervan uitgaande dat jouw paard elke dag 5 uur op de weide staat, krijgt hij hiermee gemiddeld 5.1 kg gras x 5 uur = 25.5 kg gras binnen. Als we hier het gedeelte water van afhalen, resulteert dit in gemiddeld 3,8 kg drogestof-opname dat jouw paard al binnenkrijgt door weidegang. De minimale drogestof-opname per dag is 1,5% van het lichaamsgewicht van je paard: voor een volwassen paard van 600 kg komt dat dus neer op 9 kg. Het is belangrijk dat je deze gegevens meeneemt tijdens het samenstellen van het rantsoen voor jouw paard!

  • Type weide

Naast het aantal uren dat je paard per dag op de wei staat, is ook het type wei van groot belang. Een rijke, groene wei met dichte grasvelden bevat meestal veel energie, suiker en eiwitten, maar weinig structuur. Paarden die  op zulke type weiden staan, hebben een ander aanvullend rantsoen nodig dan paarden op een arme, kale, structuurrijke weide. Tot slot is het ook belangrijk hoeveel paarden een weide moeten delen.

Paarden voeren bij weidegang

Het is dus van verschillende factoren afhankelijk welk paardenvoer het meest geschikt is bij weidegang. Kijk bij de keuze voor het juiste paardenvoer goed naar zowel het typeweide als de behoeften van het paard. Hieronder schetsen we een aantal situaties met daarbij een voeradvies.

1. Heeft jouw paard geen aanvulling van krachtvoer nodig?

En bestaat jouw rantsoen voor 100% uit ruwvoer (gras, hooi of voordroog)? Vul het rantsoen van je paard dan aan met een vitaminen- en mineralenbalancer. Alleen ruwvoer bevat namelijk niet genoeg  vitaminen en mineralen om de dagelijkse behoeften van je paard te dekken.

Voeradvies: kies in dit geval voor Pavo Vital of Pavo SummerFit. Pavo Vital is een dagelijkse balancer: een melasse- en graanvrij brokje met alle vitaminen en mineralen die je paard nodig heeft. Staat jouw paard 24/7 op de wei? En vind je het geven van een brokje op de wei lastig? Probeer dan Pavo Summerfit: een smakelijke koek met één dagdosis vitaminen en mineralen, maar dan zónder de energie en calorieën die in krachtvoer zitten.

Tip: Geef je jouw paard minder dan 1,5 kg en/of pony minder dan 0,75 kg brok of muesli per dag? Ook dan is aanvulling van een vitaminen en mineralenbalancer, zoals Pavo Vital of Pavo SummerFit noodzakelijk.

2. Kan jouw paard, naast ruwvoer, wel wat extra's gebruiken?

Alleen wanneer je paard onvoldoende energie en/of eiwit binnenkrijgt om op gewicht te blijven en de arbeid vol te houden die je van hem vraagt, kun je krachtvoer of ruwvoervervangers gaan bijvoeren.

Voeradvies: Pavo Nature’s Best is een dagelijkse, havervrije gezondheidsmuesli met zeer weinig suiker en zetmeel. De perfecte aanvulling voor paarden die recreatief gereden worden en actief zijn in de basissport. Als je liever een brok voert, kun je kiezen voor Pavo Condition: onze structuurrijke onderhoudsbrok voor alle paarden en pony’s in lichte sport.

3. Staat je paard op een arme, kale weide?

En heeft jouw paard een hogere behoefte aan eiwit, door bijvoorbeeld sport of melkgift? Grote kans dat deze arme, kale weide niet genoeg is en dat aanvulling van eiwit nodig is. Het aanvullen van eiwitten kan zowel via een ruwvoervervanger als via krachtvoer.

Voeradvies: Pavo FibreBeet is een ruwvoervervanger en bestaat uit een mix van ontsuikerde bietenpulp en luzerne. De kwalitatief hoogwaardige eiwitten uit luzerne maakt FibreBeet de ideale eiwitrijke ruwvoeraanvulling voor paarden op een schrale weide.

Pavo Topsport is een muesli topping met een hoge concentratie eiwitten en ideaal voor paarden die hard moeten werken of voor paarden die gras/hooi krijgen met een laag eiwitgehalte. Geef dagelijks Pavo TopSport om extra eiwitten te geven aan je paard. Lees hier meer over eiwitten in paardenvoer en welk krachtvoer daar het beste bij past.

4. Staat je paard op een rijke, groene weide die veel energie, eiwitten en suiker bevat?

En is je paard gevoelig voor suiker? Dan is het raadzaam om weidegang te beperken en je paard, naast gras, ruwvoer te voeren met een laag suikergehalte.

Voeradvies: heb je zelf niet de beschikking over (voldoende) ruwvoer met een laag suikergehalte? Pavo SpeediBeet is een ruwvoervervanger bestaande uit ontsuikerde bietenpulp en bevat geen zetmeel en slechts 5% suiker. Een andere optie is de ruwvoervervanger Pavo FibreNuggets. Een structuurrijke grasbrok gemaakt van 100% weidegras en met een laag suiker- zetmeelgehalte.

Tip: Is je paard gevoelig voor suiker? Zet je paard dan ‘s morgens niet in de wei. In de ochtend bevat gras namelijk het meeste suiker, ook wel fructaan genoemd.

Maak ook je paardenweide klaar voor het weideseizoen

Het is belangrijk dat je niet alleen je paard, maar ook de paardenweide voorbereidt op het weideseizoen. Met deze tips maak jij je paardenweide klaar voor het weideseizoen:

  • Eenmaal in de 10-15 jaar moet grasland vernieuwd worden, dit kan door opnieuw inzaaien of doorzaaien.
  • Gebruik zowel bij inzaaien als doorzaaien altijd een graszaadmengsel dat geschikt is voor paarden, zoals Pavo Paardengraszaad. Een koeienwei is namelijk heel anders dan een paardenweide, o.a. vanwege de voedingswaarde, het groeipunt van de grasplant en de zode. Lees hier meer over het verschil tussen een paarden- en koeienwei
  • Wissel het beweiden van de grasmat regelmatig af met maaien.
  • Het is niet de leukste klus, maar wel belangrijk: schep dagelijks de mest uit de paardenwei om de infectiedruk van de wormen te verminderen.
  • Bij een gezonde paardenwei hoort een goede onderhoudsbemesting. ‘Normale’ kunstmest die veel voor koeienweides wordt gebruikt, bevat stikstof die binnen tien dagen vrijkomt. Het gras krijgt hierdoor een enorme groeispurt wat voor onze paarden niet wenselijk is. Gebruik daarom een meststof speciaal voor paardenweides, waarbij de stikstof langzaam vrijkomt en het gras gelijkmatig kan groeien, zoals Pavo FieldCare. Na het strooien van Pavo FieldCare kunstmest moet het minstens één keer goed geregend hebben, zodat de mestkorrels mooi op de bodem liggen. Daarna kunnen de paarden weer lekker naar buiten!

Lees ook:

> 11 tips voor een gezonde paardenweide

> Het verschil tussen een koeienwei en een paardenwei

> Zo gebruik je de fructaanindex voor bewuste weidegang

> Krijgt mijn paard genoeg vitaminen en mineralen?


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >


Pavo Condition

Structuurrijke onderhoudsbrok voor lichte arbeid

Pavo DailyFit

Dagelijkse vitaminekoek met bloemen en kruiden

Pavo FibreBeet

De beste ondersteuning bij conditieherstel

Pavo FibreNuggets

Grasbrok: het beste alternatief voor ruwvoer, geschikt voor alle paarden

Pavo Nature's Best

De dagelijkse gezondheidsmuesli

Pavo SpeediBeet

Snel wekende bietenpulp vlokken

Pavo SummerFit

De dagelijkse vitaminen en mineralenaanvulling

Pavo TopSport

Muesli-topping voor een gespierd paard en maximaal vermogen

Pavo Vital

Dagelijkse vitaminen- en mineralenbalancer