Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 2 minuten

Spoelworm besmetting bij paarden, bestrijding en preventie

Heb je een spoelworm aangetroffen in je jonge paard? Daar kunnen ze erg ziek van worden! Helaas zijn de eitjes van spoelwormen erg moeilijk te bestrijden, maar met de volgende maatregelen kun je het risico op besmetting beperken en preventief aan de slag gaan!

Wormen bij paarden

Bijna alle paarden maken in hun leven wel één of meerdere worminfecties mee. De meest voorkomende wormen bij paarden zijn:

  • Aarsmade (Oxyuris equi)
  • Veulenworm (Strongyloides westeri)
  • Spoelworm (Parascaris equorum)
  • Rode bloedworm / kleine strongyliden (Cyathostominae)
  • Grote strongyliden (Strongylus vulgaris)
  • Lintworm (Anoplochephala perfoliata)

Op verschillende sites van dierenartsen kun je veel informatie vinden over wormen en de bestrijding ervan. In dit artikel gaan we dieper in op de spoelworm en lintworm, en wat je kunt doen om te voorkomen dat je paard besmet wordt.

Spoelworm besmetting

Spoelwormen zijn lange dunne wormen van 25 cm (vrouwtjes) tot wel 50 cm (mannetjes) lang. Voor paarden kunnen ze een behoorlijke bedreiging voor de gezondheid vormen. Niet te verwarren met aarsmaden, die iets kleiner zijn maar er veel op lijken. Aarsmaden veroorzaken jeuk, maar zijn verder niet gevaarlijk.

De eitjes van spoelwormen zijn niet zo gemakkelijk te bestrijden. Ze zijn zeer goed beschermd tegen weersinvloeden en zelfs tegen chemische stoffen. Ze kunnen tot wel 10 jaar (!) besmettelijk blijven, dus ook een weiland dat een paar jaar met rust wordt gelaten is niet vrij van spoelwormbesmetting. Hetzelfde geldt voor stallen. Vooral stallen waar veel verschillende paarden komen, zijn een bron van besmetting, bijvoorbeeld opfokbedrijven voor jonge paarden.

Eitjes komen via de mond binnen, de larven trekken naar de longen waar ze opgroeien. Na enige tijd worden de larven opgehoest en doorgeslikt. Zo komen de wormen als ze volwassen zijn in de dunne darm terecht.

Spoelwormen bij veulens

Spoelwormbesmetting komt vooral voor bij veulens tot ongeveer een jaar oud, die er behoorlijk ziek van kunnen worden. In de periode dat de larven door de longen trekken, kan het jonge paard hoesten en een snotneus hebben. Wanneer de wormen eenmaal in de darmen zijn aangekomen, kun je de volgende klachten bij je paard herkennen: lusteloosheid, koorts, een rommelige vacht, vermagering met een opgezette buik, diarree en soms zelfs (zeer heftige) koliek. Vanaf een leeftijd van ongeveer drie jaar bouwen paarden natuurlijke afweer op tegen spoelwormen. Voor gezonde paarden vormen deze wormen dan weinig bedreiging.

Mestonderzoek bij je paard

In tegenstelling tot lintworm en horzellarven, kunnen de eitjes van spoelwormen op betrouwbare wijze worden geteld tijdens een mestonderzoek (McMaster methode). Breng hiervoor een vers mestmonster naar je dierenarts, deze zal het onderzoek uitvoeren. In de periode dat de larven door het lichaam trekken of in de longen groeien, kan het paard wel ziek zijn, terwijl er in de mest geen eitjes waarneembaar zijn. Als er een matige of ernstige besmetting wordt vastgesteld, zal de dierenarts je een ontwormingskuur meegeven voor je paard. Welk ontwormingsmiddel het meest geschikt is hangt af van de ernst van de besmetting, of er eitjes van meerdere soorten wormen worden aangetroffen en welke periode van het jaar het is.  

Ontwormingsmiddel

Alleen de dierenarts kan het juiste ontwormingsmiddel adviseren. De reden hiervoor is dat er de laatste jaren bij spoelworm resistentie voorkomt tegen ivermectine en moxidectine. Daarom is het voor de bestrijding van deze wormen vaak effectiever om een ontwormingsmiddel te kiezen uit één van de andere twee groepen: pyrantel of fenbendazol.  

Lintworm besmetting in het paard

Naast spoelwormen, komt een lintworm besmetting ook veel voor. De symptomen van een besmetting met lintworm zijn meestal vrij vaag, zoals slechte algemene conditie, onverklaarbaar gewichtsverlies en erg gevoelig voor koliek. Daarnaast scheiden lintwormen hun eitjes niet constant af waardoor een telling in een mestmonster ook weinig zegt over de mate van besmetting. Het is mogelijk om bloed- of speekselonderzoek te doen naar aanwezigheid van antilichamen, maar zelfs dan is de mate van besmetting moeilijk vast te stellen. Daarom wordt er in het najaar vaak ‘strategisch’ ontwormd tegen lintworm met pyrantel of praziquantel.

Preventieve maatregelen tegen wormen bij paarden

De meest effectieve maatregelen tegen een spoelwormbesmetting bij paarden zijn:

  • Mest uit het weiland halen
  • Afwisselend paarden en andere dieren (schapen) op de weides laten grazen
  • Geen stalmest op het weiland uitrijden
  • Stallen regelmatig helemaal leeghalen
  • Stallen regelmatig ontsmetten, zeker wanneer er andere paarden in komen
  • De natuurlijke weerstand van het paard ondersteunen. Dit kan met Pavo HealthBoost in de vorm van een kuur in het voor- of najaar, of met Pavo Care4Life als onderdeel van het dagelijks rantsoen.

 

Lees meer over:

Ziektes & Aandoeningen +