Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 2 minuten

Tips om je paard apart te voeren op een pensionstal

Jarenlang ben je in de gelukkige omstandigheden geweest dat jij je paard of pony bij huis hebt gehad. Een ware luxe! Maar dan doen er zich omstandigheden voor dat het niet meer mogelijk is – of je hebt nooit de mogelijkheid gehad je paard aan huis te stallen - en moet je op zoek naar een pensionstal. Een pittige zoektocht. Jij moet je er natuurlijk prettig voelen, maar nog veel belangrijker: jouw viervoeter moet het er ook fijn hebben.

Was je thuis gewend op jouw manier te voeren en dingen te veranderen op de momenten dat het jou of je paard het beste past. Bij een pensionstal werkt dat vaak anders. Daar hebben ze hun eigen ruwvoer, strooisel en krachtvoer. In overleg is er vaak veel mogelijk, maar er zijn een aantal voorbereidingen die je zelf kunt treffen om jouw eigen voerbeleid bij een pensionstal succesvol te kunnen toepassen.

Speciaal dieet voor je paard

In bepaalde gevallen is het noodzakelijk dat het dieet dat het pension hanteert, wordt aangepast. Bijvoorbeeld als je paard last heeft van een ziekte, zoals hoefbevangenheid of Cushing (PPID), of je paard erg mager is of juist te dik en eigenlijk moet afvallen. Bij hoefbevangenheid en de ziekte van Cushing is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk suiker en zetmeel in de voeding zit. Het liefst geef je dan dus ook apart, geanalyseerd hooi, zodat je zeker weet dat het geschikt is en je paard via deze weg geen risico loopt. Om te voorkomen dat er teveel wordt gevoerd, moet alles worden gewogen - hier zijn heel handige apparaatjes voor. Maar hoe regel je dat met de pensionhouder en/of je stalgenoten? Misschien heb je wat aan onderstaande tips!

Tips om je paard apart te voeren in pension

Tip 1: voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg er dus voor dat je de pension- of stalhouder zoveel mogelijk werk uit handen neemt. Denk daarbij aan:

  • Altijd voldoende voer op voorraad
  • Zet het voer iedere dag klaar. Het hoeft dan alleen nog in de stal gelegd of in de voerbak gedaan te worden. Overleg waar je dit het beste klaar kunt zetten, zodat het niet in de weg staat en het ook niet vergeten wordt.

Tip 2: continuïteit

Laat (als het mogelijk is) geen verschil bestaan tussen het voer in de ochtend en de avond. Dit is wel zo overzichtelijk en op deze manier wordt er ook geen vergissing gemaakt.

Tip 3: alternatieven  

Wijkt de mate van weidegang ook af van wat standaard is bij de pensionstal, bijvoorbeeld wanneer teveel (suikerrijk) gras gevaarlijk is? Dan is de paddock een optie. Overleg met de stalhouder wanneer deze vrij is en kijk of je hier alvast twee of meer manden hooi kunt neerzetten, zodat je paard of pony wat heen en weer blijft lopen. 

Tip 4: communicatie

Het allerbelangrijkste om je aangepaste dieet te lagen slagen, is communicatie: praat met de mensen die het mogelijk maken om jouw paard zo te verzorgen. Blijf daarin altijd open en eerlijk en realiseer je dat iedereen zijn best probeert te doen. Een goede tip is om een whiteboard op te hangen, waar je duidelijk op kunt zetten welk voer jouw paard te eten krijgt.

Let op: iedere pensionstal is anders. Overleg met elkaar wat er mogelijk is en wat je zelf kunt doen om het aangepaste voerbeleid tot een succes te maken

 

Lees meer over:

Gezond voeren +Paardenvoer +