Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Heeft een paard biotine nodig?

Biotine is goed voor de hoeven van je paard. Maar wat is biotine precies en waar let je op als je een biotine supplement wilt gaan kopen?

Biotine, wat is het eigenlijk?

Het is bekend dat een biotine supplement bij paarden bijdraagt aan een gezonde vacht en harde en gezonde hoeven die goed groeien. Biotine is een essentiële B vitamine die in water oplosbaar is. Zoogdieren, dus ook mensen en paarden, kunnen zelf geen biotine aanmaken. Daarom is het belangrijk deze vitamine aan de voeding toe te voegen. Ook in de darmen zijn bacteriën aanwezig die biotine kunnen produceren. Hoeveel dat is verschilt echter per paard.

Biotine supplement

Paarden halen de biotine die ze binnenkrijgen dus uit voeding, zoals gras en luzerne. Grondstoffen, zoals granen en maïs bevatten bijna geen biotine. Als je paard weinig op de weide komt en niet zulke goede hoeven heeft (zacht, brokkelig), dan kan het zinvol zijn om het rantsoen aan te vullen met een biotine supplement, zoals Pavo BiotinForte. Hoewel er relatief weinig onderzoek naar is gedaan, laten verschillende studies zien dat het bijvoeren van biotine een positief effect heeft op de hardheid van de hoeven en de snelheid van de hoefgroei.

Hoeveel biotine heeft een paard nodig?

In de meeste krachtvoeders zit maar een heel klein beetje biotine (1 à 2 mg/kg). Dit is prima voor onderhoud, maar om duidelijk effect te zien is er beduidend meer nodig. De exacte behoefte van paarden aan biotine is echter niet heel duidelijk, omdat er meerdere factoren van invloed zijn op de vacht en hoeven. Denk hierbij aan leeftijd, huisvesting, arbeid, wel of geen beslag en het totale rantsoen waarbij onder andere eiwit nog een rol speelt. In onderzoeken worden vaak hoeveelheden van 15 tot 60 mg per paard per dag genoemd.

Biotine supplement kopen, waar let je op?

Het voordeel van biotine is dat het een veilig supplement is. Er is geen risico op overdosering en het is niet gevaarlijk als je paard meer binnenkrijgt dan nodig. Er zijn ook geen bijwerkingen waargenomen. Zoek daarom een supplement met een hoog biotinegehalte, zodat je zeker weet dat je voldoende geeft. Houd er wel rekening mee dat je biotine over een lange periode dagelijks aan je paard moet geven om effect te kunnen zien. Ga uit van zes tot negen maanden voordat je echt kunt zeggen dat de hoefkwaliteit substantieel beter is. Een andere voedingsstof die de werking van biotine kan versterken is MSM, een zwavelverbinding.

Tips bij droge hoeven

Bij langdurig droog weer krijgen sommige paarden en pony’s last van te droge hoeven, waardoor ze kunnen gaan brokkelen of scheuren. Hoorn verliest namelijk een stukje elasticiteit als het zo droog wordt. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om de hoeven van je paard in goede conditie te krijgen én te houden:

  1. Creëer in de wei een natte plek rond de waterbak. Als je paard komt drinken, staat hij dan steeds even in de vochtige/ natte grond.
  2. Maak tijdens een droge periode de voeten van je paard dagelijks nat, bijvoorbeeld door hem even af te spuiten als je hebt gereden.
  3. Over het vetten of oliën van de hoeven zijn de meningen verdeeld. Sowieso kun je beter geen vet of olie op droge voeten smeren, omdat je ze daarmee juist waterafstotend maakt en ze geen vocht meer kunnen opnemen. Het kan echter wel helpen om de voeten eerst goed nat te maken en dan een laagje olie of vet op de hoef te smeren om het vocht iets langer vast te houden.

Lees ook:

> Tips bij een droge paardenwei

 

 

heeft-een-paard-biotine-nodig

Pavo BiotinForte

Actie: nu met gratis Magic Brush! (actiecode: MAGIC)

Pavo Vital

Dagelijkse vitaminen- en mineralenbalancer