Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

27 juli 2023 Leestijd 3 minuten

Tips voor paarden met droge hoeven

Vooral in de zomer krijgen de hoeven van onze paarden het zwaar te verduren. De droogte onttrekt de hoeven van vocht, waardoor ze sneller afbrokkelen of inscheuren. Met de juiste hoefverzorging kun jij de droge, brokkelige hoeven van je paard weer helpen sterk en gezond te maken! 

Hoe herken je brokkelhoeven?

Hoeven staan letterlijk aan de basis van het paard en zijn gemaakt om meerdere gangen te maken en zich op verschillende ondergronden te bewegen. Als de hoef ziek of beschadigd is, heeft dit dan ook invloed op het hele bewegingsapparaat van het paard. Brokkelhoeven zijn hoeven waarvan de hoornwand afbrokkelt en loslaat. De oorzaak van brokkelhoeven kan liggen in droogte, erfelijkheid, onvoldoende beweging of verzorging, of tekorten in voeding. De conditie van de hoeven beïnvloedt zelfs de positie van de benen. Bij slechte of ongelijke hoefgroei kan het been een verkeerde positie innemen. Goede hoefverzorging is daarom erg belangrijk voor de gezondheid van je paard.  

Wat helpt tegen droge hoeven bij paarden?  

1. Natmaken in een voetenbadje of waterplas 

Maak tijdens een droge periode de voeten van je paard dagelijks nat. Je kunt je paard afspuiten na het rijden, maar een hoef heeft minimaal 15 minuten nodig om het water goed op te kunnen nemen. Denk ook aan een voetenbad met emmers water of een vochtige luier die je om de hoef kunt binden. In de wei kun je een natte plek rondom de waterbak creeren. Als je paard komt drinken, staat hij steeds even in de vochtige/ natte grond. 

2. Wees voorzichtig met hoefvet op droge hoeven 

Er heerst nog steeds de misvatting dat droge hoeven hun elasticiteit terugkrijgen door ze in te vetten, maar broze hoeven hebben geen gebrek aan vet, ze hebben een gebrek aan vocht (water dus). Een dikke laag hoefvet of -olie op een droge hoef heeft juist een waterafstotende werking en voorkomt dat vocht opgenomen kan worden. Zo droogt de hoef dus nog sneller uit.  

Het kan echter wel helpen om de voeten eerst goed water te geven en vervolgens een dun laagje olie of vet op de hoeven te smeren als ze nog nat zijn (niet vaker dan 1 á 2 keer per week). Zo kan het vocht langer in de hoorn worden opgeslagen en verdampt het niet zo snel. Vergeet ook niet de onderkant van de hoef mee te nemen.  

3. Zorg voor voldoende beweging 

Beweging stimuleert het hoefmechanisme en daarmee het hart en de bloedsomloop van het paard. Deze stimulatie van de bloedsomloop is nodig voor het transport van voedingsstoffen om ook de hoef gezond, elastisch en in optimale conditie te houden. 

4. Dagelijks de hoeven uitkrabben 

Ook gezonde hoeven moet je regelmatig uitkrabben, maar bij kwetsbare hoeven is het extra belangrijk om hier dagelijks aandacht aan te besteden. Hiermee maak je de hoeven namelijk niet alleen schoon, maar je kunt ook goed controleren op onregelmatigheden of kleine steentjes. 

5. Regelmatig bezoek van een hoefsmid 

Een regelmatig bezoek van een vakkundige hoefsmid draagt bij aan het behoud van gezonde hoeven en kan je ook helpen om problemen te voorkomen en behandelen. Als een hoef niet op tijd wordt bekapt, kunnen de tenen zo lang worden dat deze gaan scheuren. Een niet passend of versleten ijzer belemmert het hoefmechanisme, waardoor doorbloeding van de hoef wordt beperkt.

Belangrijke voedinsstoffen voor sterke hoeven

Eiwit en energie voor gezonde hoeven  

Een slecht uitgebalanceerd dieet kan een oorzaak zijn van brokkelhoeven. Eiwit en energie spelen een belangrijke rol in de hoefgezondheid en de aanmaak van celeiwit en keratine. Keratine is een structuureiwit en het belangrijkste bestanddeel van haar en hoeven. Keratine biedt verbinding, stevigheid en bescherming aan de hoef. Eiwit is opgebouwd uit aan elkaar geketende aminozuren. Zwavelhoudende aminozuren (zoals methionine en cystine) zijn belangrijke bouwstenen voor de hoefstructuur. Ze zorgen voor de opbouw van celeiwit en keratine, en voor een flexibele verbinding tussen de cellen in het hoefhoorn. Voor een optimale groei en ontwikkeling van de hoef is voldoende energie vereist. Hoeven hebben een relatief grote hoeveelheid gemakkelijk beschikbare energie (in eerste plaats uit de fermentatie van vezels) nodig in vergelijking met andere weefsels.

Vitaminen A, B6 en B8

Naast energie en eiwit zijn ook verschillende vitaminen en sporenelementen van belang in het voorkomen van brokkelhoeven. Vitamine B6 is zeer belangrijk binnen de aminozurenstofwisseling. Omdat eiwit een belangrijke rol speelt in de hoefgezondheid doet vitamine B6 dit indirect ook. Ook vitamine A is van belang voor hoefgezondheid. Vitamine A is een vitamine dat moet binnenkomen via de voeding, het lichaam kan dit niet zelf aanmaken. Vitamine A speelt een rol in celdeling en een tekort kan leiden tot kroonrandontsteking. Een derde vitamine dat een effect heeft op hoefkwaliteit is vitamine B8, beter bekent als biotine. Biotine is een vitamine dat normaal gesproken wordt geproduceerd door bacteriën in de dikke darm. Biotine verhelpt de onregelmatigheden in de structuur van de hoefhoorn en verbeterd een verstoorde hoornkwaliteit.

Sporenelementen koper en zink

Sporenelementen die een rol spelen in het voorkomen van brokkelhoeven zijn koper en zink. Koper is van invloed op de sterkte van de buitenste hoefwand en is een belangrijk onderdeel van enzymen die celmembranen beschermen. Zink is nodig voor opbouw van hoefwandcellen en is een onderdeel van enzymen die nodig zijn voor de synthese van keratine. Daarnaast is zink een antioxidant. Ruwvoer kan te weinig koper en zink bevatten. In dat geval is het noodzakelijk aan te vullen door middel van een balancer, krachtvoer of een doelgericht supplement.

Biotine voor sterke hoeven

Biotine wordt toegepast bij paarden met hoefproblemen, zoals droge, broze of brokkelige hoeven. Daarnaast heeft het ook een positief effect op de huid en vacht. Biotine, vitamine B8, is een wateroplosbare vitamine. Dit wil zeggen dat deze vitamine niet door het lichaam opgeslagen kan worden. Belangrijk bij een biotinesupplement voor paarden is echter niet alleen het gehalte aan biotine! Laat je hier dus niet door misleiden. Om een optimale hoornkwaliteit te ondersteunen is uit onderzoek gebleken dat een juiste combinatie van biotine, koper, zink en essentiële aminozuren (zoals methionine) effectiever is dan alleen een hoge dosis biotine. In het supplemente Pavo BiotinForte zijn deze verhoudingen precies op elkaar afgestemd, zodat je met één product de hoeven maximaal ondersteunt!

Hoe snel werkt biotine bij paarden?

De hoef van een paard groeit gemiddeld ongeveer 1 centimeter per maand. Het duurt dus bijna een jaar voordat er een compleet nieuwe hoef ontstaat. Afhankelijk van hoe snel de hoeven van jouw paarden groeien, moet je dan ook minimaal 3 maanden lang biotine voeren om een eerste effect te kunnen zien. Na 6 tot 9 maanden kun je vaak pas zeggen dat de hoefkwaliteit echt verbeterd is.  

Lees meer over:

droge hoeven +