Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pavo producten vrij van GMO-grondstoffen

Met ingang van 01-01-2020 produceert Pavo 98% van haar producten zonder GMO-grondstoffen, dat geldt voor al onze muesli’s, brokken en supplementen. We zijn heel trots dat we deze stap hebben kunnen zetten en vertellen je hier graag wat meer over.

Wat is GMO eigenlijk?

GMO staat voor Genetically Modified Organism – in Nederland ook wel genetisch gemodificeerd organisme genoemd. Dit betekent dat het DNA van de organismen bewust door de mens is aangepast, zodat de werking verandert. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat een grondstof beter tegen droogte kan, bestand is tegen ziektes of langer houdbaar blijft. In Europa is er een aantal GMO grondstoffen toegestaan zoals soja, raap en mais. Lees hier meer over genetische modificatie.

GMO-grondstoffen in paardenvoer

De meeste paardenhouders staan dicht bij de natuur en zien liever geen GMO-grondstoffen in hun paardenvoer. Vanuit de biodiversiteit keuren ze het handmatig veranderen van DNA af en bovendien is er nog maar weinig bekend over de (gezondheids)gevolgen van het genetisch modificeren van organismen. Bij Pavo hebben we ook respect voor dat wat de natuur ons geeft en maken daarom met ingang van 2020 alleen nog maar gebruik van niet-genetisch gemodificeerde soja en mais in onze producten. De enige drie uitzonderingen hierop zijn Pavo Ease&Excel, Pavo SummerFit en Pavo FibreBeet. Voor deze producten zoeken we nog naar een oplossing, zodat ook deze snel zullen volgen.

GMO-vrij vs. NON GMO-grondstoffen

Om te mogen claimen dat een product GMO-vrij is, moet het volledige proces van grondstofinname, opslag, verwerking en transport aan zeer strenge, door de Europese Unie opgelegde, voorwaarden voldoen. Pas dan krijg je als bedrijf een heel specifiek certificaat: een VLOG-certificaat. Het verkrijgen van zo’n certificaat is niet zo eenvoudig en vraagt veel tijd en aanpassingen. Pavo, en dan met name ons moederbedrijf ForFarmers, heeft deze certificaten al gekregen voor verschillende van onze productielocaties, maar nog niet voor allemaal. En ondanks dat we verschillende maatregelen hebben getroffen om contact met eventuele GMO-grondstoffen tot het absolute minimum te beperken, kunnen we dat om deze reden niet 100% voorkomen. In verband met deze mogelijke ‘vervuiling’ of versleping, betekent dit dat wij weliswaar zonder GMO-grondstoffen produceren, maar niet mogen claimen GMO-vrij te zijn (niet VLOG-gecertificeerd). 

Hoe verantwoord koopt Pavo haar grondstoffen in?

Pavo is lid van Nevedi, dat staat voor “De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie”. In Nederland gebruikt de Nevedi 100% duurzame soja, volgens de richtlijnen van de FEFAC (Fefac soy sourcing guidelines).

Zichtbaar op de verpakking vanaf april 2020

Op dit moment werken we er hard aan om onze verpakkingen en labels aan te passen naar NON GMO-grondstoffen. Vanaf april 2020 komen de eerste verpakkingen waarop dit zichtbaar is in omloop. Tot die tijd zal de samenstelling op de verpakking en op onze website afwijken van het werkelijke product en nog aangeven dat er mogelijk GMO-grondstoffen in het product zitten, terwijl dat dus niet het geval is (met uitzondering van Pavo Ease&Excel, Pavo SummerFit en Pavo FibreBeet). Daarnaast zijn deze nieuwe zakken gemaakt van het milieuvriendelijke FSC-papier, waarmee we direct een bijdrage leveren aan de bescherming van bossen wereldwijd!