Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

23 januari 2024 Leestijd 1 minuten

Zoeken en combineren van de juiste grondstoffen

Maatwerk voor iedere doelgroep 

Pavo is continu op zoek naar innovatieve grondstoffen en additieven die bijdragen aan de gezondheid van het paard. Bij Pavo staan we nooit stil. Een team van professionals werkt aan de ontwikkeling en het onderhoud van onze producten. Nutritionist Pleun Broeren vertelt wat er komt kijken bij het (door)ontwikkelen van producten en de voortdurende zoektocht naar goede grondstoffen.  

Het samenstellen van producten en het combineren van de juiste grondstoffen is een ingewikkelde taak. Alleen grondstoffen van hoogwaardige kwaliteit en veelal met een optimale nutritionele waarde kunnen in de juiste combinatie optimaal bijdragen aan de gezondheid en de prestaties van het paard in iedere levensfase.   

Pleun Broeren: “Het begint natuurlijk altijd bij de vraag waarvoor het product bedoeld is: wat is de behoefte van het paard en wat is er nodig om deze behoefte te vervullen? Aan deze doelen zitten meteen de nutriënten gekoppeld met de bijbehorende grondstoffen. Deze moeten ervoor zorgen dat het voer het beoogde resultaat geeft. ” 
De eerste stap is het kijken naar de doelgroep, wat hebben de paarden waar het voer voor bedoeld is precies nodig: “Wat voor energie heeft het paard bijvoorbeeld nodig. Paarden die een duurprestatie moeten leveren hebben langzaam vrijkomende energie nodig. Daarom moet in het voer voor deze paarden meer vetten en vezels zitten die hierin kunnen voorzien. Bij paarden die een korte intensieve inspanning moeten leveren zorg je juist dat er snel beschikbare energie in het voer zit, in de vorm van suiker en zetmeel.”  

Grote puzzel
Het samenstellen van een recept is continue een puzzel. Wat past precies bij welke doelgroep? “Bij oudere paarden of paarden met bijvoorbeeld een stofwisselingsziekte wil je het gehalte aan suiker en zetmeel zoveel mogelijk beperken.” 
Naast energie is de eiwitbehoefte van groot belang. “Gaat het om een merriebroek of sportbrok? Zijn het nog opgroeiende paarden of juist oude paarden? Dit speelt allemaal mee.” 
Dan zijn er ook nog de additieven: “Voor paarden met speciale behoeftes kijken we heel specifiek hoe we de recepten nog met bepaalde additieven kunnen aanvullen. De keuzes hiervoor baseren we altijd op basis van wetenschappelijk bewezen effectiviteit van een product.”  

Ook trends die uit de bekende Pavo Ruwvoer Quickscan komen, kunnen bijdragen aan de doorontwikkeling van onze producten:  “Zo weten we dat er tegenwoordig steeds minder eiwitten en juist meer suikers in het ruwvoer zit. Hier kunnen we dan op inspelen met de ontwikkeling van onze producten.”     

En zo is Broeren, samen met het team van productontwikkeling, altijd in de weer om bestaande recepten eventueel aan te passen en te bekijken waar mogelijkheden liggen voor nieuwe producten en grondstoffen. Bij alles is het belangrijk dat het een mooie toevoeging is in Pavo’s assortiment om zo nog meer te kunnen bijdragen aan het welzijn van het paard. Want de ontwikkeling in paardenvoeding staat nooit stil.  

Lees hier meer over de kwaliteit van onze producten.