Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

Kobalt in paardenvoeding op FEI-dopinglijst, moet ik me zorgen maken?

Met het verschijnen van kobalt op de FEI-dopinglijst vragen paardeneigenaren zich af hoe het met kobalt in de Pavo-producten zit. Kan ik het nog veilig voeren? We kunnen je gerust stellen: als je onze producten volgens de dagelijkse advieshoeveelheid voert, is het aandeel kobalt dat je paard binnenkrijgt ver, ver onder de dopinggrens. Geen enkele reden om je zorgen te maken dus!   

Wat is kobalt?

Kobalt is een essentieel sporenelement, dat vooral in planten voorkomt aangezien het geabsorbeerd wordt uit de bodem. We noemen het essentieel voor het paard, omdat het sporenelement ingebouwd wordt in cobalamine, oftewel Vitamine B12, door de bacteriën in de dunne darm van het paard. Eenmaal aangemaakt wordt cobalamine geabsorbeerd in de bloedbaan en getransporteerd naar de lever, waar het vooral noodzakelijk is in de vorming van het genetisch materiaal van elke cel en de vorming van rode bloedcellen.

Hoe verloopt de verwerking van kobalt in het paardenlichaam?

Kobalt dat via voeding wordt aangeleverd zal dus geïncorporeerd worden in cobalamine als er noodzaak toe is en het teveel wordt uitgescheiden in de mest. In het lichaam zelf wordt kobalt voornamelijk opgeslagen in de spieren en de botten. Na gebruik in het lichaam wordt dit kobalt via de gal of de urine afgevoerd. In deze normale, fysiologische omstandigheden gaat dit om gemiddeld 5,5 nanogram per mL urine.

Waarom staat kobalt nu op de FEI-dopinglijst?

Als je kijkt waar cobalamine allemaal een invloed op heeft en dan vooral de productie van rode bloedcellen, kan je je goed indenken waarom paarden soms kobalt of cobalamine ingespoten krijgen in het bloed voor een belangrijke wedstrijd; het zou namelijk een prestatie bevorderend effect kunnen hebben. Al dit overtollig ingespoten kobalt moet natuurlijk ook weer uit dat paardenlichaam verwijderd worden, wat zich uit in hogere uitscheiding via de urine. Bij een dopingcontrole zullen dus duidelijk hogere waarden terug gevonden worden dan wat fysiologisch normaal is. De grens is immers op 0,1 microgram per mL (factor 1000 hoger!) urine vastgelegd.

Is het normale gebruik van krachtvoer of supplementen met kobalt risicovol?

Er zijn internationale richtlijnen die bepalen hoeveel kobalt een paard nodig heeft in zijn rantsoen om gezond te kunnen zijn: voor een 600kg paard met geen tot gemiddelde arbeid is dit minimaal 0.6mg per dag. Er zijn eveneens wettelijk vastgelegde maximale opnames voor kobalt, namelijk 300mg voor ditzelfde paard. Een gemiddeld rantsoen (1,5% van het lichaamsgewicht in ruwvoer, 2kg krachtvoer) voor dit paard zal ongeveer 2mg kobalt bevatten wat dus nog ver onder de SUL is en dus als veilig te beschouwen.

Een gebalanceerd rantsoen zal dus nooit voor een positieve dopingtest zorgen!

 

Overige berichten

> 5 redenen om op Pavo FibreBeet te stemmen
> 7 keer waarom je Pavo niet mag missen op Horse Event dit jaar
> Pavo viert feest: 50 jaar specialistische paardenvoeding
> 5 redenen om op Pavo Vital te stemmen
> 6 redenen om op Pavo Ease&Excel te stemmen
> Pavo feliciteert Hippische Ondernemer van het Jaar
> 5 redenen om Pavo te bezoeken op Horse Event 2017
> Pavo lezingen tijdens WK IJslandse Paarden
> Hoe voer je een paard op leeftijd, zodat hij langer fit en gezond blijft?