Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Elektrolyten voor paarden: wanneer moet je zout aanvullen?

Vooral in de zomermaanden als het lekker warm is, verliezen paarden veel zout via zweet. Niet alleen bij sportpaarden, ook een flinke buitenrit kan al een zouttekort opleveren. Maar hoeveel zout heeft een paard dan precies nodig?​ En wanneer en hoe kun je dit het best aanvullen?

Het belang van zweten

Paarden kunnen goed met warm weer omgaan, omdat ze de hitte kwijt kunnen door te gaan zweten. Zweten is nodig om af te koelen. Zweet vormt een laagje vocht dat verdampt, waardoor de lichaamstemperatuur daalt. Als zweten niet lukt, bijvoorbeeld omdat een paard te weinig vocht in zijn lichaam heeft, raakt hij oververhit. Als een paard zweet dan verliest hij daarmee niet alleen vocht, maar ook lichaamszouten, oftewel elektrolyten. Deze elektrolyten spelen een belangrijke rol in de waterhuishouding van het paard en maken het zelfs mogelijk dat het paard kan zweten. Door te drinken wordt het vocht weer aangevuld, maar hoe zit dat met de zouten?

Wat zijn elektrolyten?

Mensen krijgen vaak te veel zout binnen, maar bij paarden is dit in de meeste gevallen niet zo. Vooral in de zomermaanden als het lekker warm is, gaan er veel lichaamszouten verloren via het zweet. Het paard verliest dan voornamelijk natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Het eiwit dat ook in paardenzweet zit, vormt een laag op de vacht, waardoor de verdamping wordt gestimuleerd. Bij veel paarden is dit te herkennen door het witte schuim tijdens het zweten bij wrijving op de hals en tussen de benen.

Zoveel zweet verliest je paard per dag

Zweet-

score

Wat zie je aan je paard

Zweetverlies gem. paard

Zoutverlies per dag

1

Onder het zadel is het nog gedeeltelijk droog en deels vochtig en plakkerig. De hals is plakkerig en de flanken zijn iets donkerder dan normaal.

1-4 liter

2-7 theelepels

2

Onder het zadel en op de hals is het nat. Hier en daar schuim langs het zadel, waar de teugels de hals raken en tussen de achterbenen.

4-7 liter

7-12 theelepels

3

Onder het hoofdstel, op de hals en de flanken is het paard zichtbaar nat met hier en daar schuimplekken.

7-9 liter

12-16 theelepels

4

Hals en flanken zijn helemaal nat. Natte plekken boven de ogen. Wit schuim tussen de achterbenen.

9-12 liter

16-21 theelepels

5

Zie zweetscore 4 en er druppelt zweet van boven de ogen en de buik.

12-18 liter

21-32 theelepels

Bron: Zeyner et al 2013; Weight losses in excercised horses, a pilot study 

Elektrolyten aanvullen

Bij een tekort aan elektrolyten kan het paard minder goed vocht opnemen en vasthouden waardoor het paard dus gaat uitdrogen. Ook vermindert de elasticiteit van de huid en gaat het uithoudingsvermogen achteruit, waardoor je paard sloom en lusteloos wordt. Bij een temperatuur van rond de 20 graden raakt het paard bij lichte arbeid ongeveer vier liter vocht en 30 gram zout per uur kwijt. Door voldoende te drinken vult het paard het vocht weer aan. Het aanvullen van de zouten is echter een ander verhaal. In zowel krachtvoer als ruwvoer zitten namelijk weinig zouten, dus je zult dit als eigenaar moeten bijvoeren. Met het toevoegen van keukenzout of tafelzout wordt enkel natrium en chloride aangevult en dus niet alle elektrolyten die verloren gaan met hevig zweten. 

Een zoutblok of liksteen kan ook zout aanvullen, al is gebleken dat de opname van het zout hiervan erg varieert. Het geven van een elektrolytensupplement speciaal voor paarden, zoals Pavo E’lyte of Pavo ReHydrate, is dan een betere oplossing. Deze voedingssupplementen bevatten niet alleen natriumchloride, maar ook andere lichaamszouten die je paard door het zweten verliest. Pavo E'lyte is een elektrolytensupplement en Pavo ReHydrate is een sportdrank met elektrolyten én glucose, wat ervoor zorgt dat je paard snel herstelt na een zware training of wedstrijd.

Lees hier meer over de verschillen tussen Pavo E'lyte en Pavo Rehydrate.

Wanneer moet je extra zouten aanvullen?

Geef niet standaard dagelijks zout, alleen bij warm weer of flinke inspanning. Door de elektrolyten vóór de training of wedstrijd te geven, kan je paard hier optimaal van profiteren en voorkom je dat hij al met een eventueel tekort begint. Voor overdosering hoef je niet direct bang te zijn, omdat een teveel gewoon uitgeplast wordt, al kan een dagelijks flinke hoeveelheid zout wel het ontstaan van maagzweren bevorderen of bestaande zweren verergeren. Vergeet niet om je paard altijd te voorzien van onbeperkt vers water! Door het extra zout krijgt je paard meer dorst en is het belangrijk dat het kan drinken om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen.

Tips bij warm weer

Het geven van elektrolyten is niet altijd voldoende bij extreme hitte, hierbij nog een paar extra tips:

  • Pas het weideschema aan

Zorg ervoor dat je paard niet tijdens het warmste moment van de dag in de volle zon staat. Zet je paard bijvoorbeeld ’s nachts of zo vroeg mogelijk in de ochtend buiten. Indien dit niet kan zorg dan voor voldoende schaduw in de wei in de vorm van een schuilstal of bomen.

  • Zonnebrand 

Paarden of pony's met lichte neuzen verbranden erg snel hun neus, dit kan erg pijnlijk zijn. Goed smeren met zonnebrandcrème dus!

  • Voer extra bij

Door de warmte kan het gras er heel droog en geel uit gaan zien. De voedingswaarde in het gras is dan niet erg hoog. Geef dan extra hooi of ruwvoervervangers, zoals Pavo DailyPlus of SpeediBeet bij. Het bijvoeren van extra vitaminen en mineralen, zoals Pavo Vital of een Pavo SummerFit koek, raden wij altijd aan wanneer verder geen krachtvoer wordt gegeven.

  • Zorg voor voldoende koel water

​Een volwassen paard van rond de 600 kg kan tijdens het warme weer wel 40 tot 60 liter per dag drinken. Zorg dus altijd voor voldoende vers drinkwater en maak met warm weer het liefst dagelijks de waterbak schoon. Let er wel op dat je paard na het rijden niet ineens te veel koud water drinkt, dit geeft kans op koliek.

  • Pas de training aan 

Het is niet prettig om bij extreme temperaturen zwaar te trainen. Door vroeg in de morgen of laat in de avond te rijden, ontlast je het lichaam. Lukt dit een keertje niet, zorg dan dat je het paard goed afkoelt nadien.

Lees ook:


> Likstenen voor paarden: wat is het verschil?

> Tips voor snelle spieropbouw bij je paard

> Vitamine E en selenium bijvoeren of niet?

Bekijk video: wanneer moet ik elektrolyten aanvullen?

 


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >


 

 


Elektrolyten-voor-paarden-wanneer-moet-je-zout-aanvullen
Elektrolyten-voor-paarden-wanneer-moet-je-zout-aanvullen

Pavo DailyFit

Dagelijkse vitaminekoek met bloemen en kruiden

Pavo DailyPlus

Voor een tevreden paard

Pavo E'lyte

Elektrolyten voor sportpaarden

Pavo ReHydrate

Dé sportdrank voor snel herstel

Pavo SpeediBeet

Snel wekende bietenpulp vlokken

Pavo SummerFit

De dagelijkse vitaminen en mineralenaanvulling

Pavo Vital

Dagelijkse vitaminen- en mineralenbalancer