Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Rob Krabbenborg
28 november 2022 Leestijd 2 minuten

Ruwvoerkwaliteit 2022: eiwitgehalte historisch laag en suikergehalte rijst de pan uit

In 2021 en 2022 heeft Pavo samen met Eurofins Agro ruim 5.500 ruwvoeranalyses uitgevoerd in Nederland, België en Duitsland. Hieruit blijkt dat de energiewaardes in het ruwvoer dit jaar iets lager liggen dan in 2021, maar het grootste verschil is te zien in de eiwit- en suikerhaltes. Deze zijn namelijk historisch laag als het om eiwit gaat en de suikergehaltes zijn juist verontrustend hoog.

Steeds meer paardenhouders laten tegenwoordig hun ruwvoer testen. “Een goede ontwikkeling”, als je het Rob Krabbenborg, productmanager bij Pavo, vraagt. “Een volwassen paard eet al snel 10 kilo hooi of kuil per dag. Om een compleet en afgestemd rantsoen aan te bieden, moet je dus op zijn minst weten hoeveel energie, eiwit en suiker je paard uit deze berg ruwvoer haalt. De ruwvoerkwaliteit die je uiteindelijk nastreeft, verschilt per paard. Zo heeft een drachtige merrie bijvoorbeeld meer eiwit nodig dan een recreatiepaard."

Eiwitgehalte in ruwvoer historisch laag en flinke verschillen

De eiwitgehaltes van de onderzochte ruwvoermonsters laten grote verschillen zien: van zeer lage tot ook enkele zeer hoge waardes. Maar waar vorig jaar nog 49% van de monsters een lage tot zeer lage eiwitwaarde had, is dat dit jaar maar liefst 66%. Krabbenborg: “Hiermee zijn de eiwitgehaltes historisch laag. Als ruwvoer in de categorie 'zeer laag eiwitgehalte' valt, dan bevat het voor de meeste paarden een eiwitgehalte dat lager is dan de onderhoudsbehoefte. Om je paard gezond te houden, moet je het ruwvoer in dat geval aanvullen met een eiwitrijk krachtvoer of een speciaal eiwitsupplement, zoals Pavo ProteinPlus.” 

Suikergehalte in ruwvoer rijst de pan uit

Ook het suikergehalte in de ruwvoermonsters laat een verontrustende ontwikkeling zien. In 2021 had 33% van de ruwvoermonsters een hoog tot zeer hoog suikergehalte. In 2022 is dit gestegen naar maar liefst 44%. “Dit betekent dat bijna de helft van de hooimonsters niet geschikt is voor paarden die gevoelig zijn voor suiker. In dat geval moet je als eigenaar dus op zoek naar een geschiktere ruwvoerpartij”, adviseert Krabbenborg. "Daarnaast kun je natuurlijk ook gebruik maken van suikerarme ruwvoervervangers, zoals Pavo SpeediBeet (snelwekende ontsuikerde bietenpulp), Pavo FibreBeet (mix van snelwekende ontsuikerde bietenpulp en luzerne) of Pavo FibreNuggets (kruidige grasbrokken). Deze producten moet je wel weken in water voordat je ze voert aan je paard."​

Producttip

"Het supplement Pavo ProteinPlus is speciaal ontwikkeld om een eiwittekort aan te vullen. Met deze geconcentreerde eiwitbron voeg je uitsluitend essentiële aminozuren toe, zonder het rantsoen verder te beïnvloeden."

PavoVoeradviesRob Krabbenborg

Iets lagere energiewaarde

In 2022 heeft 57% van alle onderzochte ruwvoermonsters een laag tot zeer laag energiegehalte. Vorig jaar was dit nog 51%. “We zien dus iets meer ruwvoerpartijen met lagere energiewaardes, waarbij het vooral voor sportpaarden belangrijk is om dit voldoende aan te vullen.”

Verklaring ruwvoerkwaliteit

De waardes in het ruwvoer hebben alles te maken met de weersinvloeden en oogstomstandigheden, legt Antoon Jacobs, Productmanager Ruwvoer bij Eurofins, uit. "Als we kijken naar 2022 kwam het voorjaar laat op gang. Door het relatieve koele, maar zonnige weer in april en begin mei zagen we dit voorjaar al extreem hoge suikergehaltes in vers gras. Paardenhooi dat vroeger in het seizoen is gemaakt, bevat hierdoor hoge suikergehaltes en een relatief laag eiwitgehalte.” Het meeste paardenhooi werd afgelopen jaar in juni gemaaid. “In juni was het al erg droog, waardoor gras niet goed kan groeien en de suiker zich ophoopt in de grasplant. Daarnaast was het gras relatief lang op het moment van maaien met als gevolg dat er veel stengel en weinig blad in het eindproduct zit. Deze verhouding is de oorzaak van lagere eiwitgehaltes in het hooi." 

Pavo Ruwvoer Quickscan

In 2016 ontwikkelde Pavo samen met Eurofins Agro de Pavo Ruwvoer Quickscan: de eerste ‘snelle’ analyse waarbij paardenhouders tegen kostprijs hun ruwvoer kunnen laten testen op energie-, eiwit- en suikergehalte. Inmiddels is de standaard scan uitgebreid met het droge stofgehalte en bestaat er ook een uitgebreide analyse, de Pavo Ruwvoer Quickscan Plus, waarbij ook de aanwezige mineralen en sporenelementen gemeten worden. Al deze inzichten zijn van groot belang voor de gezondheid en prestaties van een paard.

 

Lees meer over:

Ruwvoer +