Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Wat is het verschil tussen Pavo Vital en Pavo VitalComplete?

Pavo Vital is de vernieuwde versie van Pavo VitalComplete. Het verschil zit hem niet alleen in de naam en verpakking, maar Pavo Vital heeft ook een hele nieuwe samenstelling. Maar wat is nu precies het verschil tussen de oude en nieuwe Vital?

Pavo monitort al meer dan 10 jaar de kwaliteit van het ruwvoer in Nederland. Deze resultaten zijn heel waardevol, want zo weten we welke waardes er in het gemiddelde ruwvoer zitten en nog belangrijker: welke er níet inzitten. Op basis van deze informatie passen wij de samenstelling van onze producten aan. En dat hebben we ook bij Pavo Vital gedaan! Hieronder leggen we een paar van de belangrijkste verschillen graag verder aan je uit.

Zonder granen en melasse

De nieuwe Pavo Vital is een graan- en melassevrij brokje met een zeer laag suiker- en zetmeelgehalte (slechts 4,7%). Hierdoor is het uitermate geschikt voor paarden en pony’s die gevoelig zijn voor suikers en/of weinig krachtvoer krijgen in verband met overgewicht. Door de speciale persing van de ruwe grondstoffen zie je de structuur van de timothee en luzerne ook nog terug in de brokjes. Bekijk hier de productievideo van Pavo Vital.  

100% natuurlijke grondstoffen

Pavo Vital bestaat voor 60% uit timothee, 30% uit luzerne en voor 10% uit pre-mix. Met “pre-mix” bedoelen we het mengsel van alle vitaminen, mineralen en sporenelementen. Een pre-mix heeft altijd een zogenaamde drager nodig, waarmee de vitaminen en mineralen kunnen worden gemengd. Als drager van de pre-mix hebben wij bewust gekozen voor fijn gemalen en gedroogd vruchtvlees van de citroen in plaats van het veel gebruikte tarwegries. Wij wilden namelijk een graanvrij product maken en met tarwegries (tarwe = graan) als drager kan dat natuurlijk niet. Bij de samenstelling van Pavo Vital zie je dan ook de grondstoffen timothee, luzerne en citruspulp staan.

Nieuwe generatie Intellibond® sporenelementen

Het probleem met sporenelementen (o.a. koper en zink) is dat deze voedingsstoffen van nature een heel vieze smaak hebben, waardoor paarden en pony's ze vaak niet goed opnemen. Daar hebben we dus ook overna gedacht. De speciale Intellibond® sporenelementen in Pavo Vital zorgen er namelijk voor dat de 'vieze' smaak pas vrijkomt in het zuur van de maag in plaats van in de mond. Hierdoor wordt de smaak dus niet negatief beïnvloed. Bovendien hebben deze Intellibond® sporenelementen ook een zeer hoge biologische beschikbaarheid, waardoor ze ook heel goed in het darmstelsel van het paard worden opgenomen. 

Minder vitamine A en ijzer in Pavo Vital

Onze Pavo Vital bevat bewust minder vitamine A en zeer weinig ijzer, omdat deze al meer dan voldoende in ruwvoer aanwezig zijn en dus niet sterk bijgevoerd hoeven te worden. Teveel ijzer bemoeilijkt namelijk de opname van andere elementen, zoals zink en mangaan, en een teveel aan Vitamine A kan zelfs tot het niveau van toxiciteit oplopen. Dit zijn dan ook belangrijke waardes om in de gaten te houden bij balancers, want meer is niet altijd beter!

Vitamine E in Pavo Vital

Als je de vitamine E-gehaltes van Pavo Vital en VitalComplete vergelijkt, lijkt het alsof er minder vitamine E in de nieuwe Vital zit, namelijk maar 6.000 mg per kg versus 7.500 mg per kg in VitalComplete. Het belangrijke verschil is echter dat op het label van Pavo Vital alleen het vitamine E-gehalte vermeld staat en niet de natuurlijke antioxidanten die we ook gebruiken. In Pavo Vital zitten naast Vitamine E namelijk ook nog een aantal natuurlijke antioxidanten (we noemen dit de AO-mix). Het voordeel van deze natuurlijke antioxidanten is dat het totale gehalte aan antioxidanten dat in de bloedbaan wordt opgenomen, groter is dan wanneer alleen vitamine E zou worden gebruikt. Aan deze opname zit namelijk een maximum en dankzij de extra natuurlijke antioxidanten maakt deze weer een sprongetje (zie onderstaande grafiek). Het afweersysteem van je paard krijgt zo dus meer hulpstoffen ter beschikking.  


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >


Pavo Vital

Dagelijkse vitaminen- en mineralenbalancer