Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 3 minuten

Wat is het verschil tussen Pavo Vital en DailyFit?

Als je paard geen of weinig krachtvoer krijgt, is het aanvullen van vitamines, mineralen en sporenelementen noodzakelijk. Er zijn verschillende balancers waarmee je dit kunt doen, bijvoorbeeld Pavo Vital of Pavo DailyFit, maar ook Pavo Care4Life en Pavo Liga mogen eigenlijk niet in dit rijtje ontbreken. Het zijn namelijk alle vier prima aanvullingen, maar wat is eigenlijk het verschil? En wanneer is welk product het meest geschikt?

Wanneer moet je vitamines en mineralen aanvullen?

Gras en ruwvoer alleen bevatten niet voldoende voedingsstoffen om de volledige behoefte van je paard af te kunnen dekken. Als je paard krachtvoer nodig heeft, bijvoorbeeld voor extra energie of eiwit, worden de vitaminen, mineralen en sporenelementen voldoende afgedekt als je de aanbevolen hoeveelheid krachtvoer geeft. Van de meeste krachtvoeders is dat ongeveer 2 kilo per dag voor een volwassen paard. Staat je paard 24/7 op de wei en geef je hem geen of maar een handje krachtvoer per dag? Dan is aanvulling van een vitaminen- en mineralenbalancer noodzakelijk. 

Het kenmerk van een balancer is dat het veel geconcentreerder is en dat je er – in tegenstelling tot krachtvoer – dus maar weinig van hoeft te voeren.

Pavo Vital: kleine brokjes

Pavo Vital is een melasse- en graanvrij brokje met alle vitaminen, mineralen én sporenelementen die je paard nodig heeft. Het is gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen (luzerne en timothee) en bevat een zeer laag suiker- en zetmeelgehalte (4,7%). De brokjes hebben een kleine doorsnee van 5 millimeter en kun je makkelijk in een emmer of voerbak voeren, eventueel gemengd met wat Pavo DailyPlus of een handjevol muesli of brokken. Een volwassen paard geef je 100 gram Pavo Vital per dag, een pony heeft al genoeg aan 50 gram per dag. Om de juiste hoeveelheid goed te kunnen afmeten, zit in de emmer Pavo Vital (8) een handig maatbekertje. Daarnaast is Pavo Vital ook verkrijgbaar in een navulverpakking (8 kg) en een grootverpakking (20 kg). Die laatste is erg handig voor als je er meerdere paarden mee voert. Lees hier meer over Pavo Vital.

Wil je een vitaminen- mineralenproduct met zo weinig mogelijk suikers geven? Kies dan voor Pavo Vital. Met de adviesdosering van 100 gram per dag geef je dan 4,7 gram suiker/zetmeel per dag.

Pavo DailyFit: handige koek  

Pavo DailyFit bevat de noodzakelijke vitaminen en mineralen in de vorm van een smakelijke koek. De koek kun je makkelijk in je zak meenemen en je paard uit de hand voeren. Een volwassen paard geef je één koek per dag, een pony een halve koek. Het grote verschil tussen Pavo DailyFit en Pavo Vital is de vorm (koek vs. brokjes) en daarnaast is Pavo Vital volledig graanvrij. Welke van de twee je het beste kunt gebruiken ligt dus aan wat je zelf fijner vindt en waar je paard de voorkeur aan geeft; de toepassing van beide producten is hetzelfde.

  • Bevat Pavo DailyFit veel suiker?

Wij krijgen veel vragen over het suikergehalte in Pavo DailyFit. Waarschijnlijk denken mensen dat er veel suiker in zit, vanwege de vorm: een koek is immers vooral lekker en niet perse gezond. Echter, Pavo DailyFit bevat slechts 6% suiker. Even ter vergelijking: normale krachtvoeders voor paarden hebben een suikergehalte tussen de 4 en 8%, hooi voor paarden bevat gemiddeld 10% suiker en vers gras 20% (in droge stof). Daarmee is een suikergehalte van 6% dus zeker niet hoog! Hier kun je de volledige samenstelling van Pavo DailyFit bekijken.

  • Hoeveel suiker krijgt mijn paard binnen uit een Pavo DailyFit koek?

Dan gaan we even rekenen. Een Pavo DailyFit koek weegt 140 gram, 6% daarvan is suiker, wat neerkomt op 8,4 gram suiker per koek. Oftewel: iets meer dan een theelepel. Als je jouw paard hooi voert, krijgt hij - bij gemiddelde samenstelling van 10% suiker - dagelijks ongeveer 1 kilo (!) suiker binnen via het hooi. Hier kunnen paarden (en zelfs hoefbevangen paarden) prima mee overweg. Het wordt pas echt opletten geblazen als je paard de hele dag volop in het gras loopt of ruwvoer krijgt met meer dan 15% suiker: dan krijgt hij namelijk elke dag tussen de 1,5 en 2 kilo suiker binnen. Zelfs al zou je het suiker- en zetmeelgehalte bij elkaar optellen, dan krijgt je paard via een Pavo DailyFit koek slechts 31 gram suiker binnen (6% suiker + 16% zetmeel = 22% suiker/zetmeel op 1 koek van 140 gram). Via 1 kilo gemiddeld hooi krijgt een paard al 100 gram suiker binnen. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken over de 31 gram suiker uit een Pavo DailyFit koek.    

Via het hooi krijgt een paard gemiddeld 1 kilo suiker per dag binnen. Met 1 Pavo DailyFit koek geef je slechts 31 gram suiker/zetmeel per dag.

Pavo Care4Life en Pavo Liga: perfect voor paarden die weinig krachtvoer moeten hebben

Binnen het Pavo-assortiment zijn er twee producten die wel onder krachtvoer vallen, maar die een extra hoge concentratie van vitaminen, mineralen en sporenelementen hebben, zodat je er maar weinig van hoeft te voeren.

  • Pavo Care4Life

Pavo Care4Life is een gezonde en geconcentreerde kruidenmix met 11 verschillende soorten kruiden en prebiotica. Het is helemaal melasse-, haver- en graanvrij (ook geen graanbijproducten) en is ideaal voor paarden met neiging tot overgewicht, die slecht met suiker overweg kunnen en/of die moeten herstellen. Ook voor Pavo Care4Life geldt: (warmbloed)paarden hebben aan 1 kilo per dag voldoende, pony’s aan een halve om in hun dagelijkse vitaminen en mineralen te voorzien (170gr per 100kg lichaamsgewicht). 

  • Pavo Liga

​Onze Pavo Liga is het perfecte ‘krachtvoer’ voor sobere paarden- en ponyrassen, zoals IJslanders en Fjorden. Deze paarden hebben vaak weinig krachtvoer nodig en hebben aanleg om snel dik te worden. Pavo Liga bevat dan ook een lage energiewaarde, maar wel de dubbele hoeveelheid vitamines en mineralen per kilo krachtvoer, zodat je met 1,5 kg per dag (pony 750gram) al in de vitaminen- en mineralenbehoefte voorziet (250gr per 100kg lichaamsgewicht).

Van meest geconcentreerd naar minder geconcentreerd wat betreft het gehalte vitaminen en mineralen per kg product is het: Pavo Vital, Pavo DailyFit, Pavo Care4Life en dan Pavo Liga.

Lees meer over:

Gezond voeren +Supplementen +Vitaminen & Mineralen +