Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
5 februari 2024 Leestijd 2 minuten

Weerstand paard verhogen

De weerstand van je paard is een belangrijk onderdeel in het voorkomen en bestrijden van ziektes. Wanneer je paard (tijdelijk) kampt met een lage weerstand kan het goed zijn om hem een handje te helpen. In dit artikel lees je meer over de weerstand van je paard en hoe je deze kan verbeteren.  

Weerstand paard

Een paard met een lage weerstand kan je herkennen aan een doffe vacht, weinig of minder energie en aan het feit dat hij niet helemaal lekker in zijn vel zit. Bij een slechte weerstand is je paard veel vatbaarder voor een virus, bacterie of schimmel dan andere paarden. De opbouw van de weerstand begint al gelijk als het veulen geboren is door het drinken van biest. Daarna bouwt het jonge paard geleidelijk zijn weerstand op door in aanraking te komen met allerlei ziekteverwekkers of een afgezwakte variant daarvan uit inentingen. Daarom is het ook vaak zo dat de weerstand van een jong paard wat minder is dan bij een ouder paard. Daarnaast is een gezond spijsverteringsstelsel een belangrijke pijler in het tot stand brengen en op pijl houden van een goede weerstand. 

Supplement weerstand paard

Een goede weerstand komt dus van binnenuit. In onderstaande situaties kan een supplement de weerstand van je paard extra ondersteunen.  

Na ziekte of een mindere periode: wil je je paard helpen na ziekte, een operatie of in een ingrijpende situatie, zoals een verhuizing? Met het supplement Pavo HealthBoost geef je het afweersysteem en de darmgezond van je paard een krachtige opkikker.  

Bij algehele malaise: is je paard niet helemaal topfit, zit hij in een dipje en wil je hem op een natuurlijke manier ondersteunen om het beste uit zichzelf te halen? Dan is de omega 3-6-9 olie Pavo Ahiflower®Oil aan te raden. Deze unieke wonderolie is gemaakt van Ahiflower® olie en ondersteunt de algehele gezondheid van je paard tot wel 2 keer zo effectief als vergelijkbare oliën. Pavo Ahiflower®Oil is ook zeer geschikt voor oudere paarden als extra ondersteuning in o.a. mobiliteit en gewrichten, immuunsysteem en (spier)herstel.   

Bij seizoenswissel: heeft jouw paard moeite met de seizoenswissel en wil je hem specifiek helpen om door de verharing heen te komen? Kies dan voor Pavo MultiVit15. Dit is een compleet vitaminesupplement met de 15 meest belangrijke vitamines voor paarden. Het ondersteunt de afweer en zorgt voor een glanzende vacht en vlotte verharing. 

Tips om de weerstand van je paard te verhogen

 1. Voorzie in de dagelijkse vitaminen en mineralen 
  In eerste instantie is het belangrijk dat het basisrantsoen van je paard uitgebalanceerd is, oftewel alle belangrijke voedingsstoffen bevat die je paard per dag nodig heeft. De meeste voedingsstoffen haalt je paard uit zijn ruwvoer (hooi en gras), maar dit is vaak niet voldoende. Je kunt het rantsoen aanvullen met een vitaminen- en mineralenbalancer, zoals Pavo Vital (brokjes) of Pavo DailyFit (koeken), of krachtvoer als je paard dit nodig heeft. Een balancer is veel geconcentreerder dan krachtvoer, dus hier hoef je relatief maar weinig van te voeren (bijvoorbeeld 100 gram per dag). 
   
 2. Ondersteun de spijsvertering 
  Een goede weerstand hangt samen met een gezonde spijsvertering en goede maag- en darmwerking. Je kunt de spijsvertering van je paard ondersteunen door in eerste instantie voldoende ruwvoer aan te bieden (1,5 á 2% van het lichaamsgewicht van je paard. Omgerekend is dit tussen de 9-12 kilo voor een paard van 600 kilo). Als je naast je ‘gewone’ hooi nog extra ruwvoervezels wilt bijvoeren, kun je kiezen voor Pavo SpeediBeet (ontsuikerde bietenpulp) of grasbrokken (Pavo FibreNuggets). Beide producten week je eerst in water voordat je het voert. Heeft jouw paard gevoelige darmen en snel last van diarree? Met de uitgebalanceerde muesli Pavo GutSecure of het supplement Pavo GutHealth ondersteun je een gezonde darmwerking en zorg je ervoor dat de bacteriepopulatie in de darmen weer mooi in balans is.
   
 3. Voorkom stress 
  Naast een gezonde spijsvertering hebben stress en pijn ook invloed op de weerstand van je paard. Wil je de weerstand van je paard verbeteren zorg er dan voor dat je stress zo veel mogelijk voorkomt. Denk er bijvoorbeeld aan om je paard niet alleen te zetten, maar met een maatje waarbij ze elkaar altijd kunnen zien. Ook het aanbieden van zo veel mogelijk vrije beweging en de hele dag (en nacht) kunnen kauwen, dragen bij aan het voorkomen van stress.  

Lees meer over:

Seizoenswissel +Spijsvertering +Stress +Vitaminen en mineralen +