Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

30 juni 2023 Leestijd 1 minuten

Pavo Podo®: wetenschappelijk bewezen concept voor sterke botten

Pavo Podo® is een uniek en wetenschappelijk bewezen concept dat de kans op ontwikkeling van OC(D) in het eerste levensjaar tot 50% vermindert. Het concept bestaat in totaal uit 6 producten voor drachtige en zogende merries, en het opgroeiende veulen.  “Voor een gezonde botontwikkeling is het belangrijk dat veulens en jonge paarden de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid en onderlinge verhouding binnenkrijgen”, legt Pleun Broeren, nutritionist bij Pavo uit.  

In het laatste stadium van de dracht, vanaf maand 8, groeit het veulen het hardst. Zo’n 70 procent van de groei vindt in deze fase plaats. Het is vanaf dan belangrijk om de merrie in deze periode van aangepaste voedingsstoffen te voorzien. Broeren: “De ontwikkeling van gezonde botten en gewrichten is van cruciaal belang voor de gezondheid en de toekomstige prestaties van een paard. De botontwikkeling begint al bij het ongeboren veulen en gaat door tot een leeftijd van ongeveer vijf jaar oud. Ledematen ontwikkelen ongeveer tot een leeftijd van drie jaar, maar het grootste gedeelte van de bontontwikkeling vindt plaats in de eerste anderhalf jaar.” 

Osteochondrosis (OC) bij jonge paarden 
Wanneer in het eerste levensjaar, de periode dat het veulen de grootste groei doormaakt, het proces van omzetting van kraakbeek naar botweefsel niet goed verloopt, kunnen er afwijkingen aan de botstructuren ontstaan zoals de botaandoeningen Osteochondrosis (OC) en Osteochondrosis dissecans (OCD). “Deze aandoeningen komen het meeste voor in het spronggewricht, gevolgd door knie, kogel en hals- en rugwervels. Paarden kunnen hier pijn aan hebben en kreupel door raken. Zolang de groeischijven van de botten nog niet gesloten zijn, kunnen beschadigingen in gewrichten nog herstellen. Daarna is het effect onomkeerbaar. Dit is op een leeftijd van ongeveer twee jaar.” 

Podo® concept voor sterke botten 
Voeding speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van gezonde botten. Omdat de bijdrage van voeding in de eerste levensjaren van cruciaal belang is, heeft Pavo het Podo® concept ontwikkeld: een uniek mineralencomplex om de groei van het veulen optimaal te ondersteunen. De meest belangrijke voedingsstoffen voor een gezonde botontwikkeling zijn: 
Mineralen: calcium, fosfor, magnesium 
Sporenelementen: koper, zink, mangaan 
Vitamines: vitamine D, vitamine K 

Wetenschappelijk onderzoek onder 118 warmbloedveulens heeft aangetoond dat het voeren van Pavo Podo® de kans op de ontwikkeling van OC(D) in het eerste levensjaar tot 50% vermindert. Een prachtig resultaat wat de toegevoegde waarde van het voeren van de juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen laat zien. Broeren: “Gezonde botontwikkeling heeft alles te maken met de beschikbaarheid van de juiste nutriënten, en -misschien nog wel belangrijker- de juiste onderlinge verhoudingen tussen deze voedingsstoffen. Daar is het Podo® concept op ontwikkeld.” 

Met het Pavo Podo® concept staat Pavo voor een gezonde start van ieder veulen. Door voor iedere levensfase met veel zorg de juiste producten te ontwikkelen, wil Pavo bijdragen aan de gezondheid van ieder paard, een leven lang.  

Lees hier meer over voeding en fokkerij of bekijk de wetenschappelijke publicatie naar aanleiding van het onderzoek.