Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 3 minuten

5 x zo weet je of je paard te dik is

Wist je dat meer dan de helft van alle recreatief gehouden paarden in Nederland te dik is? Het ziet er vaak wel gezellig uit, zo’n lekkere dikkerd, maar overgewicht kan serieuze gezondheidsproblemen geven voor je paard en dat wil je natuurlijk niet. Maar wanneer weet je nou of je paard echt te dik is? Om dit uit te vinden geven wij je vijf kenmerken waaraan je kunt afleiden dat je paard te dik is.        

1. Hoge Body Condition Score

Om uit te vinden of je paard te dik is kun je heel gemakkelijk zelf een lichaamsconditiescore doen, oftewel een Body Condition Score. Hierbij voel je het onderhuidse vetweefsel op 6 verschillende plekken op het lichaam van je paard. Vervolgens geef je iedere plek een score van 1 tot 9, waarbij 1 staat voor ‘extreem mager’ en 9 voor ‘extreme obesitas’. Lees hier meer over hoe je zelf een Body Condition Score kunt uitvoeren.

Vind je het moeilijk om je paard te beoordelen, omdat je hem immers elke dag ziet en het dus niet meer zo opvalt? Dan kan je natuurlijk ook hulp van iemand anders vragen. Wanneer je al weet dat je paard te dik is en je met afvallen bezig bent, dan is de Body Condition Score ook een handig meetinstrument om te zien of je progressie boekt met het afvallen. Het maandelijks maken van foto’s kan hierbij een goed hulpmiddel zijn om verschillen duidelijker te zien.

2. Een suikergerelateerde ziekte

Net als bij mensen is overgewicht bij paarden niet gezond en kan een langdurig overgewicht nadelige effecten op de gezondheid hebben. Wanneer je paard bijvoorbeeld aan insulinedysregulatie leidt is er een kans dat dit door overgewicht komt. Bij insulinedysregulatie krijgt je paard voor een langere periode te veel glucose binnen uit krachtvoer, ruwvoer en gras, waardoor de alvleesklier steeds meer insuline moet produceren om het glucosegehalte omlaag te krijgen. Wanneer dit niet meer lukt, ontstaat insulinedysregulatie, oftewel een soort suikerziekte bij paarden. Dit kan onder andere hoefbevangenheid tot gevolg hebben. Om erachter te komen of je paard insulinedysregulatie heeft, kun je bij je dierenarts een bloedonderzoek laten doen. Aan de buitenkant is het namelijk lastig te zien. Ook Equine Metabolic System (EMS) is een aandoening die hand in hand gaat met een te zwaar paard en is een combinatie van hoefbevangenheid, insulinerdysregulatieen overgewicht.

3. Een te hoog gewicht

Alhoewel het niet goed te zeggen is hoeveel kilo jouw paard of pony precies moet wegen voor het ideale gewicht, kun je dit natuurlijk wel vergelijken met eerdere metingen. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat spiermassa drie keer zo veel weegt als vetmassa. Heeft je paard dus een tijdje niet zo veel gedaan en is hij zwaarder geworden dan tijdens een eerdere meting? Dan is hij waarschijnlijk dikker geworden. Om achter het gewicht van je paard te komen kun je hem natuurlijk op een weegschaal zetten, maar je kunt dit ook met een speciaal gewichtsmeetlint voor paarden opmeten.

4. Sloom en minder makkelijk bewegen

Het is nu eenmaal een feit dat een dikker paard minder makkelijk beweegt. Hij moet immers al die extra kilo’s meezeulen en dat kost extra energie. Hierdoor beweegt je paard liever zo min mogelijk en zien de bewegingen er niet altijd even soepel uit. Ook insulinedysregulatie zorgt ervoor dat je paard minder energie krijgt en dus slomer is. Misschien is je paard altijd al aan de dikke kant geweest of is het overgewicht erin geslopen, waardoor je niet duidelijk merkt dat je paard minder energie heeft en minder soepel beweegt. Als je oude filmpjes van je paard in een goede conditie hebt, kan je die eens terug gaan kijken. Ook is het goed om je paard eens te observeren om erachter te komen hoeveel hij in zijn eigen tijd beweegt. Wanneer je een paard met overgewicht laat afvallen, zal je zien dat hij vele malen makkelijker gaat bewegen en meer energie krijgt.

5. Door commentaar van anderen

Jij kent je eigen paard het beste, maar daardoor kan overgewicht er ook langzaam insluipen, waardoor je zelf niet direct ziet dat je paard te dik is. Anderen zien je paard misschien niet dagelijks en bij hen vallen veranderingen beter op. Wanneer het anderen gaat opvallen dat je paard te dik wordt en ze hier opmerkingen over maken, is het goed om jezelf eens af te vragen of ze hier gelijk in hebben. Vind je het moeilijk om dit zelf te beoordelen dan kun je natuurlijk ook om de mening van je dierenarts te vragen.

Pavo InShape Program: het complete afvalprogramma voor paarden

Besef jij ineens dat jouw paard aan de dikke kant is? Gefeliciteerd! Het is namelijk een hele grote stap om in te zien dat je paard overgewicht heeft. Niemand laat immers expres zijn paard te dik worden en vaak is dit ook iets wat er geleidelijk insluipt. Wil je voorkomen dat je paard vanwege zijn gewicht gezondheidsproblemen krijgt en er alles aan doen om je paard weer fit en gezond te krijgen? Download dan nu gratis het Pavo InShape Program. Dit is een compleet afvalprogramma om paarden op een gezonde en verantwoorde manier gewicht te laten verliezen, door jou handvatten te geven hoe je zowel het management als de beweging en voeding van je dikkerd kunt aanpassen. Het programma is samengesteld met behulp van verschillende experts en uitgebreid én succesvol getest. 

Download hier gratis het Pavo InShape Program!

Lees meer over:

Afvallen +Gewicht +