Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
22 januari 2024 Leestijd 2 minuten

Tips om je paard te helpen bij verharen

De verharingsperiode: bij het ene paard verloopt het makkelijk en vlot, maar er zijn ook paarden die er meer moeite mee hebben. Wist je dat verharen je paard veel energie kost? Met deze tips over voeding en verzorging help je jouw paard snel van zijn wintervacht af!

Wanneer verharen paarden?

Je paard verhaart twee keer per jaar: in de zomer en in de winter. Het proces komt niet op gang door de veranderende temperatuur, maar doordat het overdag langer of juist korter licht wordt. Nu richting het voorjaar de dagen weer langer worden, maakt de hypofyse hormonen aan waardoor je paard zijn wintervacht verliest. Het verharen kan nog weleens voor problemen zorgen. Zeker als je paard niet helemaal in goede conditie is,  kan hij hier wel wat hulp van jou bij gebruiken.

Zo kun je je paard helpen bij verharen

Verschillende factoren hebben invloed op het verharingsproces van je paard. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goede doorbloeding van de huid. Deze kun je zowel van binnenuit als van buitenaf ondersteunen. Het is belangrijk dat je paard de juiste voeding krijgt, zodat het over de bouwstoffen beschikt die het nodig heeft. Het allerbelangrijkste daarbij is voldoende ruwvoer van goede kwaliteit, aangevuld met een balancer of krachtvoer als je paard dit nodig heeft. Alle voedingsstoffen hebben een direct of indirect effect op de vacht, maar vetten, mineralen en vooral B-vitaminen hebben een duidelijk zichtbaar effect. We geven je een aantal tips om je paard een handje te helpen als hij in de rui is.

1. Paard borstelen

Met een uitgebreide poetsbeurt geef je je paard niet alleen een lekkere massage, het helpt ook bij de verharing.  Dit zorgt namelijk voor een goede doorbloeding van de huid waardoor  de vacht beter loslaat. Omdat je paard tijdens de verharing ook vaak wat meer jeuk heeft, kan hij een goede poetsbeurt zeker waarderen. Met een rubberen rosborstel kom je een heel eind, maar als je paard flink verhaart, loopt die steeds vol. Er bestaan speciale ‘schuimblokken’ en rubberen handschoenen, waarmee je losse haren nog makkelijker kunt verwijderen. ​

2. Lekker bewegen

Beweging is een belangrijke factor bij de verharing. Ook dit zorgt voor een betere doorbloeding. Ga trainen of gezellig samen een stukje wandelen of buitenrijden. 

3. Veel daglicht 

Aangezien daglicht de trigger is voor het verharingsproces helpt het om je paard hier zoveel mogelijk aan bloot te stellen. Zet je paard dus lekker in de wei of paddock en ga lekker buiten rijden of wandelen. Dit is ook nog eens goed voor de beweging!

4. Vitamineboost

Verharen kost een paard veel energie en kan soms moeizaam gaan. Dit kan komen doordat het paard niet over voldoende eigen vitamine B beschikt. Geef je paard daarom een extra vitamineboost, bijvoorbeeld met een kuur Pavo MultiVit15. Pavo MultiVit15 levert een extra dosis vitaminen om de weerstand van je paard te ondersteunen en zorgt voor een vlotte verharing en glanzende vacht. 

5. Slobbermaaltijd

Je kunt je paard extra verwennen tijdens de verharingsperiode door hem een lekkere slobbermaaltijd te geven. Pavo SlobberMash bevat een hoog aandeel zuiver lijnzaad, wat niet direct een effect op de verharing heeft, maar wel zorgt voor een mooie, glanzende vacht. Daarnaast is slobber ideaal om te mengen met supplementen.   

6. Olie voor extra glans

Wil je niet zozeer de verharing ondersteunen, maar kan de vacht van je paard wel wat extra glans gebruiken? Voeg dan een olie aan je rantsoen toe. Kies bijvoorbeeld voor Pavo LinseedOil of ga voor de wonderolie Pavo Ahiflower®Oil als je de algehele gezondheid van de paard een boost wilt geven. Deze omega 3-6-9 olie bevat een ongekend hoog gehalte aan de meest belangrijke omega 3-vetzuren. Deze zijn cruciaal bij allerlei lichaamsprocessen en ondersteunen naast de huid en vacht o.a. de immuniteit, ademhaling, spierherstel, gewrichten en mobiliteit.

Bekijk ook de video met tips bij verharen:

Lees meer over:

Seizoenswissel +Verharen +