Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
30 augustus 2023 Leestijd 2 minuten

Veulenopfok: voeradvies voor jonge paarden

Een veulenopfok is een plek waar veulens naartoe gaan nadat ze zijn gespeend. Veulens en jonge paarden groeien in de eerste jaren van hun leven enorm hard. Voor een gezonde en sterke ontwikkeling, is het dan ook belangrijk om je jonge paard van de juiste voedingsstoffen te voorzien. 

Veulenopfok

Als een veulen gespeend is (gemiddeld bij een leeftijd van 6 maanden), gaan de meeste veulens naar de opfok. Vaak is dit een plek los van de moeder, maar het kan eventueel ook bij je thuis of op stal als er voldoende ruimte is. Een opfok kun je zien als een plek waar jonge paarden samen spelen en opgroeien. Hier leven ze in groepen waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen, contact hebben met soortgenoten en leren wat rangorde is. Het liefst wil je deze groei en ontwikkeling natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen, ook met behulp van voeding. 

Voeradvies tijdens het afspenen en daarna

Nadat je het veulen hebt groot gebracht met een veulenbrok is het nog geen tijd om over te stappen op een basisbrok. Een basisbrok voldoet namelijk niet aan de voedingsbehoefte van een veulen of jaarling die nog volop in de groei is. Afhankelijk van wanneer jouw veulen gespeend wordt, kun je tussen de 6e en 8e maand rustig aan overgaan op een voer voor opgroeiende paarden, zoals de opfokbrok Pavo Podo®Grow of muesli Pavo Podo®Junior. Deze beide krachtvoeders bevatten een hoog eiwitgehalte en het beproefde Podo® concept. Dit is een unieke mineralenmix waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het de kans op het ontwikkelen van OC(D) bij jonge paarden met 50% vermindert. Door je opgroeiende paard te voeren met Pavo Podo® kies je dus voor een optimale ondersteunding van een gezonde botontwikkeling. Zowel Podo®Grow als Podo®Junior blijf je doorvoeren tot je paard 3 jaar oud is. 

Tip! Krijgt je veulen géén veulenbrok met Podo®mineralen - of minder dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid? Vul dan aan met Pavo Podo®Care: het mineralensupplement speciaal voor opgroeiende veulens. Voer een ponyveulen 100 gram per dag en een paardveulen 200 gram per dag.

Geef de immuniteit van je afgespeende veulen een boost voordat deze naar de opfok gaat. Pavo KickStart helpt je veulen bij deze grote verandering. 

PavoVoeradviesPleun Broeren

Zorg voor voldoende voerplaatsen

Ook is het heel belangrijk dat er voldoende voerplaatsen worden aangeboden met genoeg ruimte ertussen. Zodat ieder veulen de mogelijkheid heeft om in alle rust zijn krachtvoer te eten. Voernijd is namelijk sterk aanwezig in een groep jonge paarden. Een praktische tip is om de veulens al veulenbrok bij te geven in het land. Dit kan door een gedeelte van de wei af te zetten met een hoog hek, waar alleen de veulens onderdoor kunnen lopen en de merries niet. Zo help je de veulens in hun ontwikkeling en wordt de merrie wat ontlast.

Wel of geen granen bijvoeren tijdens opfok

Wij krijgen veel vragen over het bijvoeren van granen tijdens de veulenopfok. Enkelvoudige granen (zoals haver, gerst en maïs), bevatten wel energie (zetmeel) voor de groei, maar hebben een ongunstige mineralenverhouding. Dit brengt de complete mineralenverhouding van je rantsoen uit balans. Ons advies is dan ook om paarden tot twee jaar geen enkelvoudige granen bij te voeren. 

Weideperiode van veulens en jonge paarden

Wanneer een veulen of jong paard volop in de weide loopt, waarin voldoende gras staat van een goede kwaliteit, kan het bijvoeren van krachtvoer teruggenomen worden. Een veulen met een te goede conditie loopt kans op overbelaste gewrichten wat onherstelbare schade kan veroorzaken. In deze situatie is het goed om je krachtvoer (deels) te vervangen door het mineralensupplement Pavo Podo®Care. Door Podo® als supplement te gegeven, krijgt het veulen wel alle noodzakelijke vitaminen en mineralen binnen, maar geen extra of onnodige energie en eiwit.

Lees meer over:

Fokkerij +Veulen +