Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Zomereczeem: vliegendekens en andere wondermiddelen

Zomereczeem is een erg vervelende aandoening. Je paard wordt gek van de jeuk en daarnaast droomt iedereen toch van een dik pak manen? Gelukkig zijn er tal van manieren om een paard met zomereczeem te helpen, bijvoorbeeld met een vliegendeken, eczeemdeken of medicijnen.

Het ontstaan van zomereczeem bij het paard

Zomereczeem is een allergie die zomaar kan ontstaan. Bij oudere paarden, die er voorheen nooit last van hadden, kan de allergie zich alsnog ontwikkelen. De oorzaak van zomereczeem wordt gezocht in een combinatie van erfelijke aanleg, verminderde afweer en de toename van het aantal mugjes door veranderde ecologische omstandigheden (zoals het verdwijnen van vogelsoorten die de mugjes opeten).

Hoewel voeding zeker ook van invloed is, mag je niet uit het oog verliezen dat zomereczeemklachten enkel en alleen worden veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van bepaalde steekmugjes (Colloïdes). Een paard dat overgevoelig is voor het speeksel van deze culicoïdesmugjes krijgt jeuk, vooral bij de manen en aan de staartwortel. Hij gaat schuren en de kwaal wordt van kwaad tot erger: de haren verdwijnen en er kunnen wondjes ontstaan. En dat betekent dat je er alles aan moet doen om te voorkomen dat deze mugjes je paard kunnen steken, bijvoorbeeld door het gebruiken van een vliegendeken of eczeemdeken.

Eczeemdeken of vliegendeken: noodzakelijke maatregelen

Met alleen de inwendige aanpak red je het vaak niet om zomereczeem volledig de baas te worden. De allerbeste remedie tegen de aandoening is dan ook om alle contact met de boosdoeners te vermijden. Zomerse windstille dagen, in combinatie met natte weides of weides langs de bosrand zijn het ergst. Laat op dit soort dagen en locaties je paard indien mogelijk overdag op stal en ’s nachts in de wei. Vermijd in ieder geval de schemering.

Hoewel het niet zo charmant staat, is een eczeemdeken die het hele lichaam bedekt zeer effectief. Deze werken vaak beter dan een gewone vliegendeken. Behandel de manen, staart en deken met insectenwerende spray of gel. Goed werkende middelen zijn Wellcare-Emulsion van MSD (langwerkend) en Equirepell van Virbac (dagelijks nieuw opspuiten/smeren). Deze middelen zijn uitsluitend via de dierenarts verkrijgbaar.

Bij paarden die zeer allergisch zijn werken bovenstaande maatregelen nog niet genoeg. In dat geval is er nog een derde stap, namelijk medicijnen.

Medicijnen tegen zomereczeem

Er bestaan ook medicijnen tegen zomereczeem, bijvoorbeeld Corticoide via injectie of het voer. Dit is echter wel een echt ʼpaardenmiddel‘ met de nodige bijwerkingen, zoals een verhoogd risico op hoefbevangenheid. De keuze zal dus afhangen van de ernst van de symptomen en of je dit soort middelen wel wilt gebruiken.

Zomereczeem en voeding

Via voeding kun je ook invloed uitoefenen op de mate van de jeuk. Zorg voor een sober dieet met minimaal suiker en zetmeel. Een sportpaard met hoog energieverbruik zal wat meer kunnen hebben, maar hou dit goed in de gaten. Kies dan voor voer met wat meer vet bijvoorbeeld. Ook kan hooi voeren in plaats van voordroog verschil maken. Bij ernstige eczemers kan het verstandig zijn om ze niet meer op gras te houden, maar in een zandpaddock/zandweide met hooi.

  • Voeradvies bij lage energiebehoefte

Wanneer je paard geen krachtvoer nodig heeft, is Pavo Vital, eventueel gemengd door wat Pavo DailyPlus, een goed alternatief om toch voldoende vitaminen en mineralen aan je paard te geven. Pavo Care4Life is een product met een laag energiegehalte en zeer lage suiker- en zetmeelgehaltes doordat het graanvrij is. Wat het wel bevat zijn kruiden, vitaminen en mineralen voor een uitstekende ondersteuning van de gezondheid van je paard. Mocht je paard wat arm bespierd zijn of aan de dunne kant, Dan zou Pavo FibreBeet een goede aanvulling kunnen zijn. Deze vezelrijke mix van bietenpulp+luzerne is niet alleen smakelijk maar is door zijn lage suiker zetmeel gehalte ook zeer geschikt voor paarden met eczeem. 

  • Voeradvies bij hogere energiebehoefte

Wanneer je een sportpaard hebt met zomereczeem, probeer ook dan producten uit te kiezen met een zo laag mogelijk suiker- en zetmeelgehalte. De enkelvoudige grondstof Pavo SpeediBeet is een goede aanvulling voor het rantsoen. Het is niet alleen heel gezond voor de darmen, maar bevat ook veel energie uit vezels en het suikergehalte is maar 5% (helemaal geen zetmeel). Kies voor deze paarden bijvoorbeeld ook Pavo TopSport of Pavo Ease&Excel als energierijke aanvullingen.

Blijf zoeken naar de beste maatregelen bij zomereczeem

De maatregelen die moeten voorkomen dat de mugjes bij je paard komen, maken altijd het grootste verschil, zoals een eczeemdeken of vliegendeken. Daarom is het belangrijk om daar veel aandacht aan te besteden en altijd te blijven zoeken naar creatieve oplossingen, om de zomereczeem toch een beetje de baas te worden.

Lees ook:

> Hoefbevangenheid

> Spoelwormbesmetting bij paarden, bestrijding en preventie 

> Paard met mok: oorzaken, symptomen en voeding


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >

zomereczeem-bij-paarden-vliegendeken

Pavo Care4Life

Structuurrijke blend met kruiden voor een gezond paard in balans

Pavo DailyPlus

Voor een tevreden paard

Pavo Ease&Excel

Innovatief sportvoer ter ondersteuning van de maagfunctie

Pavo FibreBeet

De beste ondersteuning bij conditieherstel

Pavo SpeediBeet

Snel wekende bietenpulp vlokken

Pavo TopSport

Muesli-topping voor een gespierd paard en maximaal vermogen

Pavo Vital

Dagelijkse vitaminen- en mineralenbalancer