Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 3 minuten

Wat is krachtvoer voor paarden?

Krachtvoer, de term zegt het al een beetje, geeft je paard extra ‘kracht’, oftewel energie en wordt vooral gegeven aan paarden die ook veel energie verbruiken. Het is een samenstelling van verschillende grondstoffen met een hogere energiewaarde dan in ruwvoer, zoals hooi en gras zit. 

Waarom krachtvoer voor een paard?

De keuze om wel of geen krachtvoer te geven, hangt af van de conditie van je paard: is je paard goed op gewicht of niet, en kan hij daarnaast de gevraagde arbeid leveren zonder af te vallen? Het advies is namelijk om alleen krachtvoer bij te geven als je paard niet genoeg energie uit onbeperkt ruwvoer haalt om op gewicht te blijven. Als dit het geval is, kun je gaan kijken naar welke samenstelling dan goed bij je paard past.  

Samenstelling krachtvoer

Je hebt verschillende typen krachtvoer. Het hangt van het ras van je paard en de intensiteit van het werk af, welk krachtvoer het meest geschikt is. De grootste verschillen tussen de verschillende krachtvoeders zit hem in de vorm (brok vs. muesli) en de samenstelling van macronutriënten, zoals energie, eiwit, suiker, zetmeel, vet en ruwe celstof. Vooral de energie wordt bepaald door de samenstelling van deze grondstoffen: traag vrijkomende energie haalt je paard uit olie en vezels en snel vrijkomende energie uit suiker en zetmeel. 

Daarnaast bestaat krachtvoer uit verschillende grondstoffen, zoals o.a. granen, vezels en oliën, maar ook vitaminen, mineralen en sporenelementen. Veel paardenhouders denken dat muesli vooral als lekkernij gegeven wordt, maar net als brokken, is muesli een volwaardig krachtvoer. ‘Volwaardig’ betekent dat je, naast ruwvoer, geen ander krachtvoer of een vitaminen- en mineralenbalancer meer hoeft bij te voeren. In dat geval krijgt je paard dan namelijk alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Let op: dit geldt alleen als je de minimaal geadviseerde dagdosering aanhoudt. Als je minder voert, krijgt je paard ook minder binnen en moet je wel nog apart vitaminen en mineralen aanvullen. Daar zijn speciale vitaminen- en mineralen aanvullingen voor, zoals Pavo Vital (brokjes) of Pavo DailyFit (koeken).

Een brok is eigenlijk een gemalen, geplette en geperste variant van muesli. Wij vinden het bij muesli altijd belangrijk om extra structuur toe te voegen. Denk hierbij bijv. aan luzerne. Dit zorgt ervoor dat je paard langer over zijn maaltijd doet en meer kauwt. Lees hier meer over de verschillen tussen muesli en brokken

Tip: wil jij extra structuur aan je brokken toevoegen? Meng je krachtvoermaaltijd dan met de ruwvoermix Pavo DailyPlus!

Hoeveel krachtvoer eet een paard?

Hoeveel krachtvoer je paard mag hebben, hangt af van de hoeveel arbeid die je paard verricht en de lichaamsconditie van je paard. Je kan je paard wat extra energie geven via krachtvoer, maar uithouding kan alleen worden opgebouwd door voldoende en gericht te trainen. Alle energie die je paard niet kwijt kan, wordt opgeslagen in lichaamsvet. Paarden die dus al aan de dikke kant zijn, hebben eigenlijk geen krachtvoer nodig en zijn dus beter gebaat bij een vitaminen- en mineralenbalancer, zoals Pavo Vital of Pavo DailyFit. Met een balancer ‘balanceer’ je het rantsoen als het ware uit en geef je alleen de dagelijkse vitaminen, mineralen en sporenelementen die je paard nodig heeft om gezond te blijven, zónder de extra energie uit krachtvoer. Je voert er vaak ook maar heel weinig van ten opzichte van krachtvoer. Een paard van 600 kilo heeft bijvoorbeeld voldoende aan 100 gram Pavo Vital per dag of 1 Pavo DailyFit koek. Voor en pony ga je uit van de helft. Lees hier meer over het verschil tussen Pavo Vital en Pavo DailyFit

Sommige paardenhouders vinden een handje krachtvoer voldoende. Wanneer je minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid krachtvoer geeft, vaak is dit tussen 1,5 en 2 kilo per dag, het rantsoen aan te vullen met een vitaminen- en mineralenbalancer. Daarnaast is het belangrijk niet meer dan 2 kilo krachtvoer per voerbeurt te geven. Wanneer je in de mogelijkheid bent, is het aan te raden om het in zo veel mogelijk porties over de dag te verdelen, bijvoorbeeld s’ morgens, ’s middags en ’s avonds. 

Welk krachtvoer voor mijn paard?

Ieder paard is anders en ieder paard heeft daarom ook een andere krachtvoerbehoefte. Van sommige rassen staat bekend dat ze beter wat sober gevoerd kunnen worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan koudbloeden. Deze paarden komen snel aan als ze teveel energie binnenkrijgen en hebben vaak voldoende aan een vitaminen- en mineralenbalancer. Voor de paarden die recreatief worden gereden of basissport (niveau B-L) beoefenen, kunnen bijvoorbeeld kiezen voor de dagelijkse gezondheidsmuesli Pavo Nature’s Best of Pavo Condition (brok). Paarden die veel arbeid verrichten, hebben vaak een hogere krachtvoerbehoefte, omdat ze veel energie verbruiken tijdens trainingen. Voor paarden die actief zijn in de sport kun je kiezen voor één van onze sportproducten. Verder is er natuurlijk altijd nog de keuze tussen een brok en een muesli: omdat een muesli vaak structuurrijker is, kauwen ze hier langer op en produceren zo meer speeksel wat de maaggezondheid ten goede komt. 

Krachtvoer voor paarden met maagproblemen

Als je paard last heeft van maagproblemen is het belangrijk om een voer te geven met een lager suiker- /zetmeelgehalte. Daarnaast is het verstandig om je paard altijd eerst wat ruwvoer te geven, voordat je krachtvoer geeft. Dat geldt niet alleen voor paarden met een gevoelige maag, maar is voor ieder paard eigenlijk een stuk gezonder. Door het ruwvoer gaat je paard speeksel aanmaken wat verzachtend is voor de maag. Verder is het belangrijk het krachtvoer in zoveel mogelijk kleine maaltijden over de dag te verdelen, zodat het aandeel suiker en zetmeel per maaltijd zo laag mogelijk blijft. Pavo Ease&Excel is een product dat speciaal is ontwikkeld voor paarden met een gevoelige maag en die snel gestrest zijn. Het is een structuurrijke sportmuesli met een laag suiker-/zetmeelgehalte. De energie komt vooral uit het hoge aandeel goed verteerbare oliën en vetten. 

Krachtvoer zonder suiker

Sommige paarden hebben baat bij een suikerarm rantsoen. We krijgen hier dagelijks ook veel vragen over. Is een suikervrij dieet geschikt voor ieder paard? Wij raden het alleen aan als een dierenarts heeft vastgesteld dat je paard een suikergerelateerde ziekte heeft, zoals bijv. hoefbevangenheid of insulinedysregulatie. Een gezond goed functionerend paard mag best wat suiker in zijn rantsoen hebben. Dit wordt tijdens het bewegen ook als eerste verbrand. Pavo Care4life is een krachtvoer dat zeer geschikt is voor paarden die gevoelig zijn voor suiker. Het is een graan- en melassevrije kruidenmuesli met veel structuur, 11 verschillende soorten kruiden en een suiker-zetmeelgehalte van slechts 8,2%.  

Bekijk video: wat is het verschil tussen meusli en brokken?

Lees meer over:

Gezond voeren +Krachtvoer +Paardenvoer +